Hlavní obsah

Potápěči pokořili v lomu český rekord

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po týdnu se ve středu ve 12:22 hodin vynořili nad hladinu lomu u Slověnického mlýna na Českobudějovicku potápěči David Vondrášek a Václav Gabriel. Pokořili český rekord, když vydrželi ve speciální podvodní kabině v hloubce přibližně deset metrů pod hladinou 168 hodin a deset minut. Vondrášek tak překonal svůj dosavadní nejlepší výkon 102 hodin z roku 2015.

Foto: Pancer Václav, ČTK

Potápěči David Ondrášek (vlevo) a Václav Gabriel překonali v zatopeném lomu u Lišova na Českobudějovicku český rekord v délce pobytu pod vodou.

Článek

Po vynoření ho vítala manželka a malá dcerka Mája. „Vydrželi jsme sedm dnů, takže je to pozitivní. Nejhorší je tam obrovská vlhkost, je tam všechno mokré i spacák, který se zahřeje asi po dvou hodinách. Musíme poděkovat podpůrnému týmu,“ uvedl na břehu šťastný Vondrášek. Součástí pobytu ve speciálním kesonu, kde je dvakrát větší tlak, byla i celá řada výzkumů a potápěči také vyráželi na procházky, když se potápěli v lomu.

„Na karty, které jsme měli s sebou, nedošlo, protože jsme je někde ztratili. Byli jsme unavenější a spali jsme asi deset hodin. Mohlo to být ale také tím potápěním,“ konstatoval Vondrášek, který je učitelem a instruktorem potápění na Fakultě tělesné výchovy a sportu v Praze.

Na vyhodnocování jednotlivých pokusů a výzkumů, které pod vodou dělali, je prý brzy. „Máme obrovské množství dat například o efektivitě pohybu pod vodou nebo spánkovém rytmu,“ podotkl Vondrášek. Potápěčům se podařilo například natočit si v kesonu i pivo. „Oslavili jsme tak překonání předchozího rekordu,“ doplnil Vondrášek.

Potápěči zkusí pod vodou vydržet týdenVideo: Pavel Orholz, Právo

Podobně ve formě byl po vynoření i jeho parťák Václav Gabriel. „Po fyzické stránce jsme stoprocentně v pořádku. Během pobytu pod vodou na nás určitě nepřišel žádný splín, ale poprvé se mi stalo, že jsem se z nudy šel potápět,“ připustil Gabriel.

Foto: Pancer Václav, ČTK

Ve speciální podvodní kabině umístěné v hloubce přibližně deset metrů tak vydrželi potápěči týden.

Velkým zpestřením pro oba muže ve vzduchové kapsli byly návštěvy ostatních potápěčů. „Těšili jsme se na každou návštěvu a také jsme tam měli velkého sivena, který k nám plaval a my ho krmili. Přejmenovali jsme ho na Božetěch Kapr,“ dodal Gabriel.

Evropský rekord ve výdrži pod vodou za těchto podmínek je přes čtrnáct dní. Oba potápěči se shodli, že by si na něj troufli. Podvodní kabina byla umístěná do žulového lomu v roce 2014. Má průměr přes dva metry, výšku více než šest metrů a výtlak zhruba 29 tun. Je to vlastně předělaná obytná jímka a dovnitř se vejde najednou až osm potápěčů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám