Hlavní obsah

Jen parazitujete na minulosti, brání se Petříček kritice komunistů kvůli landsmanšaftu

Novinky, Renáta Bohuslavová

Měsíc stará účast českého velvyslance v Berlíně na sjezdu Sudetoněmeckého krajanského sdružení se stala terčem kritiky komunistů. Předseda KSČM Vojtěch Filip v úterý nařkl ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), že se snaží prolomit Benešovy dekrety. Petříček kritiku odmítl a obul se do komunistů s tím, že nemají témata a jen parazitují na minulosti.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Zleva ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček a předseda KSČM Vojtěch Filip.

Článek

„Jsem znechucen postupem ministra Petříčka. Partnerem vlády nemůže být sudetoněmecký svaz. Takovou nechutnost jsem od žádného ministra zahraničních věcí ještě nečetl. Bude to předmětem našich interpelací a tlaků na vládu, aby jasně vysvětlila, co to má znamenat. Pokusy prolomit Benešovy dekrety a jednat se svazem vyhnanců, neexistuje pro to žádný legitimní důvod. Je to podlézavá politika,” pustil se do ministra zahraničí Filip.

Petříček si to nenechal líbit a vůči slovům předsedy KSČM se ohradil s tím, že komunistům podle něj chybí témata užitečná lidem a využívají vládní krize.

Petříček: Benešovy dekrety nezpochybňujeme

„Benešovy dekrety nikdo nezpochybnil a zpochybňovat nebude. Odmítám snahy pana předsedy Filipa překrucovat úspěchy české diplomacie, která pracuje na neustálém zlepšování vztahů s Bavorskem. Jeho politika jen parazituje na minulosti, tentokrát navíc s měsíčním zpožděním. Vystoupení pana velvyslance Podivínského na sněmu v Řezně bylo důsledně vedeno v rámci česko-německé deklarace,” kontroval Petříček.

Filip svými slovy reagoval v úterý ve Sněmovně na měsíc starou událost, kdy český velvyslanec v Berlíně Tomáš Jan Podivínský vystoupil v bavorském Řezně na závěrečném dni třídenního sjezdu Sudetoněmeckého krajanského sdružení.

Podivínský zdůraznil, že Češi a Němci krok za krokem postupují v obnově vztahů, jejichž dobrou úroveň již dnes dokládají stále častější obchodní, regionální a kulturní setkávání. Společné snažení pak velvyslanec dal za příklad řešení jiných sporů v Evropě, mezi kterými zmínil odluku Británie od Evropské unie, terorismus a radikalismus.

Reklama

Výběr článků

Načítám