Hlavní obsah

V Praze dva protesty proti Grossovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na pondělní demonstraci proti setrvání Stanislava Grosse ve funkci premiéra na Staroměstském náměstí se krátce po poledni, kdy měl protest začít, nesešlo ani deset lidí. V 16 hodin začne další akce Balbínovy poetické strany na Václavském náměstí, ve středu se opět koná demonstrace před budovou Úřadu vlády.

Článek

Organizátor pondělního protestu na Staroměstském náměstí Alexandr Klenovský doufá, že ho lidé přijdou podpořit v průběhu odpoledne. Klenovský kromě protestu také inicioval petici, kterou podle něj do pondělního poledne podepsalo 2 083 lidí. Kolem patnácté hodiny ji odevzdal na Hradě.

"Předal jsem ji vedoucímu prezidentské kanceláře," řekl Klenovský s tím, že v pondělí kolem sedmnácté hodiny chce vyzvat k založení nové politické strany. "Navrhnu název Česká demokraticky-liberální strana, ale nemusí se nutně jmenovat takto," dodal pětadvacetiletý muž, který je podle svých slov podnikatel.

Cílem demonstrace je podle Klenovského Grossova rezignace a vypsání předčasných voleb.

Na středu pak ohlásil "druhé kolo" demonstrace také Erik Matouš, který protest před Úřadem vlády uspořádal přesně před týdnem. Před Strakovou akademií se minulou středu sešlo více než sto protestujících [celý článek].

Foto: MMS PRÁVO/Leoš Kyša

"Nechmeme, aby nám politici lhali. Toto je pouze hra na demokracii," zaznělo také z úst řečníka. Během jeho projevu se poblíž zastavilo několik lidí, ale většího rozměru zatím protest nedosáhl.

Foto: MMS PRÁVO/Leoš Kyša

Protesty na Staroměstském náměstí mají podle organizátora trvat nepřetržitě čtyři dny, vždy od 12 do 22 hodin.

Protestují i recesisté

O několik hodin později začne na Václavském náměstí další akce, tentokrát jde o Balbínův "Vítězný únor" aneb koncert na podporu známého bordelu v Čechách. Happening, na němž kromě jiných vystoupí hudebníci Václav Koubek nebo Pepa Nos, organizuje recesisitická Balbínova poetická strana.

Organizátoři svolávají veřejnost za účelem podpory "svých oblíbených politiků a jejich rodinných příslušníků, kteří to s námi myslí upřímně".

"Ta akce se mi líbí a zúčastním se jí také proto, že je to jeden ze způsobů, jak podpořit zrušení propagace komunistů," řekl Novinkám s odkazem na nedávnou aktivitou několika senátorů Svatopluk Karásek, poslanec vládní koalice, který na koncertu také vystoupí.

Karásek podle svých slov účast nespojuje svoji účast na akci s osobou premiéra Grosse, který v posledních týdnech čelí kritice kvůli finančním aktivitám své rodiny. "V pozvánce na koncert, kterou dostal, není ani slovo o premiérovi," řekl Svatopluk Karásek.

Reklama

Výběr článků

Načítám