Hlavní obsah

Hrozí silné bouřky, varují meteorologové

• Aktualizováno

Meteorologové v neděli varovali před bouřkami, které se dostaví v pondělí a v noci na úterý. Místy mohou být velmi silné. Aktuálně platí také výstraha před požáry a vysokými teplotami. Ty v neděli mohou stoupat až k 38 stupňům Celsia.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Bouřka nad Prahou. Archivní foto.

Článek

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu s nízkým stupněm nebezpečí platí pro Plzeňský a Liberecký kraj a také pro Prahu a část Středočeského kraje od pondělního poledne do pondělních 21 hodin.

Hasiči likvidovali požár pole na BerounskuVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí pak až do půlnoci pro část Středočeského kraje, Jihočeský, Královéhradecký, Pardubický kraj, Vysočinu, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výstraha ČHMÚ před bouřkami. Hnědá barva znamená vysoký stupeň nebezpečí, žlutá nízký stupeň nebezpečí, zelená značí běžnou situaci.

„Očekává se výskyt velmi silných bouřek doprovázených nárazy větru kolem 25 m/s (90 km/h), kroupami i přes 2 cm a ojediněle s úhrny srážek kolem 40 mm,“ uvedli meteorologové.

Od nedělních 10 hodin do odvolání platí zároveň pro celou ČR výstraha před rizikem požárů.

V platnosti je také výstraha před vysokými teplotami. I ta se týká celého území České republiky, zvýšené riziko pak platí od nedělního poledne do devíti večer pro Prahu, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj a části Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického kraje a Vysočiny.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výstraha ČHMÚ před vysokými teplotami, žlutá barva značí nízký stupeň nebezpečí, hnědá vysoký stupeň.

Meteorologové na neděli předpovídají většinou jasno s teplotami 31 až 35 stupňů Celsia, v Čechách ale bude 34 až 38 stupňů, a teploty by se tak mohly přiblížit nedávno naměřenému rekordu pro červen.

Na horách bude kolem 29 stupňů, v Jeseníkách a Beskydech kolem 26 stupňů.

Meteorologové upozorňují, že horka zatěžují lidský organismus a hrozí přehřátí a dehydratace. „Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech,“ uvedli.

Horka vydrží i do pondělí. Pro tento den se vyšší stupeň výstrahy týká Jihomoravského a části Zlínského kraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám