Hlavní obsah

Žádný konflikt není, řekl po setkání s Hamáčkem Babiš

Novinky, Renáta Bohuslavová
Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) po páteční schůzce s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem řekl, že koaliční smlouva i spolupráce platí a bude se chtít příští týden s Milošem Zemanem sejít, aby zažehnal současnou vládní krizi. Ta vznikla poté, co Zeman odmítl odvolat ministra kultury Antonína Staňka, a část ČSSD tak občas hrozí odchodem z vlády.

Záznam: TK po setkání premiéra Andreje Babiše s předsedou ČSSD Janem HamáčkemVideo: ČTK

 
Článek

„Platí koaliční smlouva a já se zasadím o to, aby koalice pokračovala a fungovala. Požádám prezidenta o schůzku a budu se snažit s ním projednat situaci a najít řešení, abychom mohli jet dál a aby byl konflikt zažehnán,” řekl Babiš po schůzce s Hamáčkem.

Zemanův mluvčí později oznámil, že prezident se sejde s Babišem i Hamáčkem v úterý 2. července v Lánech. Na 12. července je pak naplánovaná schůzka Zemana s Hamáčkem.

ČSSD chtěla původně řešení nalézt do neděle, ale příslib, že Babiš bude věc se Zemanem řešit, jí v této chvíli stačí. „Chceme mít jasno do neděle, takže já si odvážím to, že pan premiér je ochoten situaci řešit,” dodal po schůzce Hamáček s tím, že se uvidí po neděli, kdy bude chtít situaci probrat se svými stranickými kolegy.

Andrej Babiš také zopakoval, že podání tzv. kompetenční žaloby na prezidenta v této chvíli není namístě. „Kompetenční žaloba není řešení a já udělám maximum pro to, abych to vyřešil jednáním,” řekl Babiš.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf ČSSD Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání o situaci kolem ministra kultury.

Jaká řešení situace chce Babiš Zemanovi představit, neřekl. Ve hře je i možnost návrhu jiného kandidáta za Antonína Staňka než Michala Šmardy.

„ČSSD navrhla pana Šmardu. Panu prezidentovi se to nelíbí. Já se ho budu snažit přesvědčit, aby vnímal naši koaliční dohodu a představu ČSSD akceptoval,“ doplnil Babiš.

Hamáček k tomu ale dodal, že nejde o kandidáta Michala Šmardu, který je podle něj kvalitní a i Zeman ho na sjezdu v Hradci Králové chválil, ale o to, že prezident odmítá odvolat Antonína Staňka, a podle šéfa ČSSD tak trvá ústavní krize.

Miloš Zeman ale již několikrát uvedl, že ministra kultury Antonína Staňka může nechat ve funkci i několik měsíců, Ústava mu podle něj lhůtu nestanovuje. Navíc ve čtvrtek uvedl, že o výměně na postu ministra kultury rozhodne až poté, co se vyšetří trestní oznámení, která podal Staněk na ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Požadavek ČSSD, aby situaci vyřešil do 30. června, označil Zeman za ultimátum a drzost.

Staněk rezignoval na funkci ke konci května. Stalo se tak poté, co čelil kritice především za způsob, jakým odvolal Fajta a Soukupa. Zdůvodnil to tím, že dělali chyby v hospodaření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám