Hlavní obsah

Opozice předložila Vondráčkovi podpisy pro hlasování o nedůvěře vládě

Novinky, ber, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Opozice předala v pátek předsedovi Sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO) 66 podpisů potřebných ke svolání schůze, na které se bude hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě. Vondráček se už nechal slyšet, že schůzi svolá na příští středu. Opozice ale nemá pro vyslovení nedůvěry dostatek hlasů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO)

Článek

„Předložili jsme předsedovi Poslanecké sněmovny 66 podpisů s návrhem na svolání mimořádné schůze s návrhem na hlasování o vyslovení nedůvěry vládě České republiky. Doufáme, že předseda svolá na příští týden ve středu schůzi, kde se bude o nedůvěře hlasovat,“ řekl v pátek šéf ODS Petr Fiala.

Ústava v článku 72 stanoví, že návrh na vyslovení nedůvěry vládě projedná Sněmovna v případě, že ho podá nejméně padesát poslanců. K vyslovení nedůvěry je potřeba souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy 101.

Situace je podle Fialy neúnosná. „Jsme přesvědčeni, že situace je nesmírně vážná, žádný předseda vlády ještě nebyl ve funkci s takovými problémy,“ zdůraznil Fiala.

Opozici vadí především střet zájmů premiéra a šéfa hnutí ANO Andrej Babiše při čerpání dotací pro koncern Agrofert. Pro nedůvěru bude hlasovat i SPD. Ani s hlasy Okamurovců ale ve Sněmovně není dostatek hlasů pro vyslovení nedůvěry vládě. Těch je potřeba 101.

Kalousek: Je to naše politická odpovědnost

„Pokud se nám to nepodaří, tak i přesto jsme dostáli politické odpovědnosti. Nemůžeme odmítat svoji politickou odpovědnost jen kvůli tomu, že nemáme 101 hlasů,“ řekl k tomu šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Opoziční strany ještě čekají na páteční jednání předsednictva ČSSD, na kterém se bude řešit i setrvání v koalici s ANO. Podle lídra soc. dem. Jana Hamáčka ale partaj může garantovat, že všech jejích 15 poslanců příští týden vládu podpoří.

Babiš už před několika dny označil plán opozice za mediální gesto. „Chápu, že opozice má jen program antibabiš a ráda dělá velká mediální gesta. Bohužel tím podle mě trochu zbytečně paralyzuje Sněmovnu, která má před sebou před létem ještě hodně práce,“ řekl premiér Novinkám.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám