Hlavní obsah

Mám pochopení pro plný Václavák, řekla Čaputová

Aktualizováno

Příznivci slovenské prezidentky Zuzany Čaputové uspořádali ve čtvrtek u příležitosti její návštěvy České republiky koncert nazvaný Zuzana není sama doma. Organizátoři koncert pojali jako dar k pátečním narozeninám slovenské prezidentky. Čaputová se koncertu osobně zúčastnila a v projevu vyslovila pochopení pro ty, kteří demonstrují na Václavském náměstí. Nepřímo tak podpořila protestující proti Andreji Babišovi.

Záznam: Koncert s názvem Zuzana není sama doma při příležitosti návštěvy slovenské prezidentky

 
Článek

Koncert se konal na pražské Kampě v blízkosti zdejší Mlýnské kavárny. „Dnes jsem několikrát opakovala, že vztahy mezi našimi zeměmi jsou nesmírně blízké. Myslím hlavně ty lidské. Je mezi námi spousta osobních vazeb, přátelství, příbuzenských vztahů,“ řekla Čaputová v projevu.

Přestože už Češi a Slováci netvoří jeden stát, stále si podle Čaputové umíme přát, držet si palce a rozumět si. „Vždycky jsem vám přála a budu vám přát při každém mezinárodním úspěchu. Držela jsem palce vašim hokejistům, když ti naši vypadli,“ uvedla k nedávnému mistrovství světa v hokeji, které se konalo na Slovensku.

„Mám pochopení pro Václavské náměstí plné klidných lidí, protože jsem měla pochopení pro ta náměstí v Bratislavě. Spojuje nás totiž klidný tón, to je velmi důležité,“ řekla slovenská prezidentka. Narážela tak na demonstrace proti Andreji Babišovi a Marii Benešové, které se konají v Praze i ve zbytku republiky. Zmínila i protesty v Bratislavě po loňské vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, které vedly k pádu vlády Roberta Fica.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na koncertě na pražské Kampě.

Vystupujícími byli čeští a slovenští interpreti. Zpěvák Dan Bárta vystoupil s kontrabasistou Robertem Balzarem, jazzman Jiří Stivín doprovodil Dorotu Nvotovou, zahrála například i slovenská písničkářka Katarzia či kapela Eturnity kolem basistky The Plastic People of the Universe Evy Turnové.

Čaputovou ve čtvrtek na Pražském hradě přivítal prezident Miloš Zeman. Následně navštívila rovněž Sněmovnu a Senát.

Záznam: Setkání Miloše Zemana a Zuzany ČaputovéVideo: Novinky

Pětačtyřicetiletá právnička Čaputová vystřídala v prezidentské funkci Andreje Kisku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám