Hlavní obsah

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se na Hradě setkala s Milošem Zemanem

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vyrazila na svoji první zahraniční cestu ve funkci. Ta vedla do České republiky, jak je tradicí. Dopoledne se na Hradě sešla s prezidentem Milošem Zemanem, odpoledne zavítá do Senátu a následně do Poslanecké sněmovny. Měla by také položit květiny u hrobu prvního porevolučního československého prezidenta Václava Havla.

Záznam: Setkání Miloše Zemana a Zuzany ČaputovéVideo: Novinky

 
Článek

Zeman v úvodu tiskové konference poblahopřál Čaputové k zítřejším narozeninám. „Musím ocenit velmi, velmi přátelskou atmosféru,” pokračoval Zeman.

Čaputové poděkoval také za podporu vybudování českého domu v Bratislavě. „Věřím, že se nám do konce tohoto roku podaří tento cíl dosáhnout. Domluvili jsme, že ho společně otevřeme. Pozveme i pana prezidenta Kisku, takže budeme svatá trojice,” prohlásil Zeman.

S Čaputovou prý nenarazili na jedinou konfliktní otázku, která by je rozdělovala.

Slovenská prezidentka poděkovala za milé přijetí a zdůraznila, že cesta do České republiky není jen věcí tradice. „Je to věcí upřímného zájmu k této zemi, kde mám hodně přátel,” zdůraznila Čaputová.

Potvrdila, že na žádnou konfliktní otázku zatím nenarazili. Se Zemanem se shodli, že místo Česka i Slovenska je jednoznačně v Evropské unii. Podle Čaputové je důležité pokračovat v budování co nejbližších vztahů mezi zeměmi V4.

Záznam: Uvítací ceremoniál s vojenskými poctami na počest návštěvy Zuzany ČaputovéVideo: Novinky.cz/ ČTK

Slavnostní uvítací ceremoniál s vojenskými poctami začal na Hradě o půl jedenácté dopoledne. Čaputová se následně soukromě setkala se Zemanem.

Foto: Novinky

Setkání Miloše Zemana a Zuzany Čaputové

Zeman ve volbách Čaputovou nepodporoval. Týden před rozhodující volbou přijal na zámku v Lánech protikandidáta Čaputové – místopředsedu Evropské komise Maroše Šefčoviče. Toho Čaputová ve druhém kole prezidentské volby porazila.

S Babišem se Čaputová mine

Ve tři hodiny odpoledne se slovenská prezidentka sejde s šéfem Senátu Jaroslavem Kuberou (ODS), krátce po půl čtvrté ji bude ve Sněmovně čekat předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO).

S premiérem Andrejem Babišem (ANO) se Čaputová nesejde, protože šéf kabinetu ve čtvrtek ráno odletěl na summit EU do Bruselu.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Nová slovenská prezidentka Zuzana Čaputovápo své inauguraci

Večer se na pražské Kampě koná koncert pro Čaputovou s názvem Zuzana není sama doma. „Koncert je variací na nesmrtelný program Jiřího Šlitra s Jiřím Suchým. Připomíná nejkrásnější období našich společných dějin – 60. léta minulého století. Koncert je zároveň poctou československé vzájemnosti, která trvá i po vzniku České a Slovenské republiky,“ uvedli organizátoři.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman přijal na Pražském hradě slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou

Čaputová je první ženou, která se stala prezidentkou Slovenské republiky. Ve funkci vystřídala dosavadního prezidenta Andreje Kisku. Pětačtyřicetiletá právnička ve vysoké politice dosud nepůsobila.

Reklama

Výběr článků

Načítám