Hlavní obsah

Nemocnice nabídla šest milionů rodině Adama, který skončil po operaci mandlí v kómatu

• Aktualizováno

Pardubická nemocnice nabídla rodině Adama Vyčítala, který skončil v bdělém kómatu po masivním krvácení, k němuž došlo po operaci mandlí, šest milionů korun coby zálohu na odškodnění. Nabídka přišla den poté, co soud definitivně rozhodl, že rodina má nárok na kopii záznamu z předoperačního vyšetření.

Foto: archiv, Právo

Snímek z kamery zachytil krvácejícího chlapce, zoufalou matka a vyděšenou zdravotní sestru.

Článek

Tomu se nemocnice u soudu bránila nejrůznějšími argumenty, například, že u dětí není dokumentace spolehlivá. Soud ale nemocnici nařídil dokumentaci neprodleně vydat.

Rodina požaduje po nemocnici odškodné ve výši 22 milionů korun, neboť péče o syna je velmi nákladná.

O nabídce nemocnice v úterý informovala Česká televize a potvrdila ji mluvčí nemocnice Kateřina Semrádová.

„Nemocnice Pardubického kraje si je od počátku vědoma tragédie a tíživé situace, ve které se rodina nachází, a tak bude po dohodě s pojišťovnami rodině nabídnuto nestandardní řešení v podobě zálohy z finančního odškodnění. V tuto chvíli je pro rodinu připraveno k okamžité výplatě šest milionů korun. Nemocnice nadále upřednostňuje smírné řešení celé situace mimosoudní cestou,” uvedla v tiskové zprávě.

Chlapec začal masivně krvácet v květnu 2017 čtvrtý den po operaci mandlí. Zásah lékařů provázely zmatky a pochybení, což před nedávnem připomněl i pořad ČT Infiltrace. Kvůli neschopnosti lékařů a dalšího personálu trvalo 14 minut, než chlapci na nemocniční chodbě někdo pomohl.

Kauza malého Adama v kómatu u soudu: Nemocnice musí vydat důkazyVideo: Zdeněk Seiner, Právo

Celou věc vyšetřuje i policie pro podezření z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

Nemocnice nechce případ příliš komentovat, nicméně již dříve vyčíslila výši odškodnění na 15,5 milionu korun. Podle mluvčí se rodina k nynější nabídce zatím nevyjádřila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám