Hlavní obsah

České miliony pomohou dětem v Africe a Jordánsku

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Vedle stomilionové injekce na obnovu válkou zničené Sýrie bude vláda schvalovat také finanční pomoc zemím stiženým migrační vlnou. Velká část milionových darů, které vládě v těchto dnech navrhl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), má pomoci především dětem.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Utečenecký tábor Zátarí je domovem pro více než 80 tisíc uprchlíků.

Článek

Ministři dostanou na stůl jeho návrh poslat Dětskému fondu OSN (UNICEF) 25 milionů korun na ochranu dětí migrujících bez doprovodu přes africké Mali. Do zemí afrického Sahelu a regionu na severu kontinentu navrhuje poslat dalších 10 milionů a na Blízký východ má jít 33 milionů korun. Všechny dary jsou součástí programu ministerstva vnitra Pomoc na místě.

Podle Hamáčka má dětský fond velmi dobře zmapovaný pohyb migrujících dětí. Na žádost vnitra připravil UNICEF projekt, jehož cílem je stabilizace dětí bez doprovodu na migrační trase procházející Mali. Cílem je podle Hamáčka tyto děti ochránit a pomoci jim ke „sloučení s jejich rodinami v domovských zemích či zajištění náhradní péče“.

Tisíce v pohybu

Projekt má posílit maliské úřady, které poskytnou těmto dětem ochranu, a budou je také informovat o riziku, když opustí své rodiny.

„Příjemci projektu bude 7000 dětí v pohybu a 10 tisíc dětí a mladistvých náchylných k nelegální migraci,“ píše se ve zprávě vnitra pro vládu. Bude to poprvé, co ČR peníze na tento účel mezinárodní organizaci pošle.

Dětem bude určena také finanční pomoc v Jordánsku, které je prioritní zemí pro program Pomoc na místě na Blízkém východě. Prostřednictvím Úřadu vysokého komisaře OSN, se kterým tu ČR spolupracuje od roku 2015, bude 25 milionů korun určeno na zdravotní péči o děti a na speciální vzdělávání pro děti zdravotně postižené. A to nejen jako dosud pro ty, které jsou v uprchlických táborech, ale i těm, které žijí mimo ně.

Spolupráce s Itálií

Podle dokumentu jsou státy severní Afriky dlouhodobě regionem, odkud proudí do Evropy nejvíc nelegálních migrantů. „Azylové a migrační systémy severoafrických zemí nejsou připravené aktuální velké množství vysídlených osob kapacitně pojmout,“ konstatuje zpráva. Podle statistik vysokého komisaře OSN pro uprchlíky je například jen v Libyi 800 tisíc migrantů a uprchlíků.

Vznikl proto Regionální program rozvoje a ochrany pro severní Afriku, který vede Itálie, a na jeho projektech se podílejí mezinárodní a nevládní organizace. Česko ho podporuje již čtyři roky. Letos je podle zprávy vnitra zatím jediným státem, který italské vládě slíbil příspěvek 10 milionů korun.

Podle statistik komisariátu OSN pro uprchlíky víc než 85 procent syrských uprchlíků v Jordánsku žije pod hranicí chudoby. Proto další oblastí, kde chce ČR pomoci, je podpora jejich zaměstnání a podnikání, tedy příjmů k zajištění obživy. Syřané mají v Jordánsku ztížený přístup kvůli zákonům, nedostatku pracovních příležitostí i kvůli velké konkurenci na trhu práce.

ČR tu využije mnohaletých zkušeností Luteránské světové federace (LWF). Ta pro vnitro připravila projekt na podporu drobného podnikání syrských uprchlíků v jordánské provincii Irdíb a v uprchlickém táboře Zatárí, kde nyní žije 78 tisíc Syřanů.

„Projekt reaguje na novou vyhlášku jordánské vlády z letošního března, která povoluje uprchlíkům z tábora Zatárí založit si drobné podnikání, prodávat své produkty mimo tábor, a tím si zajistit dodatečný příjem a obživu,“ píše vnitro ve zprávě.

Za osm milionů LWF v Zatárí vybuduje pro syrské uprchlíky centrum odborného vzdělávání na podporu drobného podnikání. Vyškolí se tu 150 osob, především žen, pro které bude vypracován i byznysový plán, pomůže se jim s registrací podnikání a budou jim pořízeny vstupy nezbytné pro jeho start.

Výběr článků

Načítám