Hlavní obsah

V Senátu zřejmě vznikne komise k auditům z Bruselu

Aktualizováno

Senátoři hodlají ve čtvrtek ustavit dočasnou komisi k návrhům auditních zpráv Evropské komise (EK), které se věnují možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD). Na jejím zřízení se shodly senátorské kluby Starostů a nezávislých a ODS.

Foto: Petr Horník, Právo

Schůze Senátu

Článek

O zřízení komise se na plénu bude hlasovat na čtvrtečním jednání. Její závěrečná zpráva by měla vzniknout do konce ledna příštího roku. V komisi bude zasedat 12 senátorů, po dvou z každého z klubů.

Senátoři zdůraznili, že cílem komise nebude vyšetřování. Členové by měli vyslechnout aktéry a měli by se rovněž seznámit se stanovisky českých úřadů.

Absentující členové vlády

Senátory ve středu rozladila absence členů vlády, kteří mají v horní komoře představovat vládní návrhy. Předseda komory Jaroslav Kubera (ODS) byl vyzván, aby se kvůli tomu obrátil na premiéra Andreje Babiše (ANO). Senátoři nesli s nelibostí zejména nepřítomnost ministra životního prostředí Richard Brabce (ANO), který je s Babišem na návštěvě Zlínského a Jihomoravského kraje.

Ministr životního prostředí svou absenci ohlásil podle předsedkyně senátorů ANO Zdeňky Hamousové v úterý, den před zahájením schůze. Měl mimo jiné senátorům vysvětlit materiál o směřování k udržitelné Evropě do roku 2030, který senátní výbor pro záležitosti EU projednal už před několika měsíci. Brabec navrhl projednat materiály na příští schůzi.

To senátoři nicméně odmítli a ponechali je nejprve v programu.

Ministr Brabec doprovází premiéra Babiše

Předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil absenci označil za "neodpovědný přístup ze strany vlády". Senát kvůli chybějícím ministrům musí opakovaně odkládat materiály, které by měl projednat, přidal se předseda senátorského klubu Starostů Petr Holeček.

Vystrčil nicméně následně v rámci debaty předložil návrh na vyřazení obou Brabcových materiálů, což komora schválila a ministr bude mít šanci zavítat na některou z následujících schůzí komory.

Vládu na jednání zastupuje ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám