Hlavní obsah

V kauze Walderode jde o tři miliardy, vdova po šlechtici žádá i zámek Hrubý Rohozec

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové

Ve hře je majetek za zhruba tři miliardy. Odvolací Krajský soud v Hradci Králové začal v úterý opět rozplétat restituční kauzu rodu Walderode. Dědička posledního majitele žádá vydání pozemků, lesů a nemovitostí na Turnovsku včetně zámku Hrubý Rohozec. Ty byly rodu odňaty po druhé světové válce na základě Benešových dekretů.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Dědička Karla des Fours Walderode Johanna Kammerlanderová přijela k hradeckému soudu osobně.

Článek

Krajský soud v Hradci Králové nejedná o kauze poprvé. Nyní musí potvrdit, či vyloučit, zda okresní soud v Semilech v září 2017 rozhodl správně, když restituční nárok rodu Walderode uznal.

V budově soudu na jedné straně stála rakouská právnička Johanna Kammerlanderová, vdova po původním majiteli panství Karlovi des Four Walderode (zemřel v 95 letech v únoru 2000), na druhé straně žalovaní, tedy novodobí vlastníci napadeného majetku v čele se státním podnikem Lesy České republiky, Národním památkovým ústavem či městem Turnov.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Zámek Hrubý Rohozec v Turnově.

Právní zástupce Johanny Kammerlanderové připomněl, že původní panství se nachází na území dnešních tří okresů. Ve věci tak rozhodují dva krajské soudy, přičemž soud v Libereckém kraji již uznal, že nárok na restituci je důvodný. „Může tak dojít k paradoxní situaci, že o stejné věci bude u dvou soudů rozhodnuto jinak,“ řekl právník.

Naopak všichni žalovaní namítli, že Karel des Fours Walderode nebyl oprávněnou osobou, a žádali soud, aby rozsudek zrušil a vrátil k novému projednání k Okresnímu soudu v Semilech.

Restituční kauza se táhne už od konce 90. let a zpočátku se pro šlechtický rod nevyvíjela příznivě. Až do roku 2008, kdy zlomové rozhodnutí v otázce dědictví po zesnulém hraběti Karlu des Fours Walderode učinil Nejvyšší soud v Brně. Potvrdil rok a půl staré usnesení Krajského soud v Liberci a vydal dědičce po hraběti Johanně Kammerlanderové lesní pozemek o rozloze čtvrt hektaru v obci Žďárek na Liberecku.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Zámek Hrubý Rohozec v Turnově.

Mluvčí soudu Petr Knötig tehdy vysvětlil, že nejde o žádné prolomení Benešových dekretů.

„Podle důkazů byl předchůdce restituentky Karl des Fours Walderode loajální vůči lidu Československa za okupace. Svědčí o tom i fakt, že mu bylo roku 1947 vráceno československé státní občanství. Za války schovával na zámku Rohozec zbraně před wehrmachtem, zachránil také několik těžce nemocných lidí z koncentračních táborů,“ uvedl tehdy mluvčí Nejvyššího soudu.

Krajský soud vynese rozhodnutí za týden 18. června. Pokud by byl rozsudek semilského soudu potvrzen, věc by v Semilech pokračovala projednáváním vrácení jednotlivých pozemků. Těch je asi 1400.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám