Hlavní obsah

ČSSD uspěla. Kauzu Altner vrátil NS po 15 letech na úplný začátek

– Brno • Aktualizováno

Nejvyšší soud (NS) vrátil kauzu dědiců právníka Zdeňka Altnera s ČSSD k Obvodnímu soudu pro Prahu 1. Kauza se tak po 15 letech vrací na začátek a sociální demokraté zatím nemusí dědicům platit 338 milionů korun za Altnerovo zastupování ve sporu o Lidový dům. Soud tak vyhověl dovolání sociálních demokratů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zdeněk Altner na archivním snímku.

Článek

Nejvyšší soud zveřejnil rozhodnutí v pátek na úřední desce. Podle jeho verdiktu se musí obvodní soud vrátit na samý začátek kauzy a prověřit, zda je mandátní smlouva, podle které měla ČSSD zaplatit Altnerovi odměnu za právní služby, dostatečně určitá. Podle NS z dokumentů nevyplývá, o jaké právní služby vůbec šlo. Nárok na smluvní pokutu NS rovněž zpochybnil.

„Nás těší, že soud dal ČSSD za pravdu, podrobnější komentář poskytneme po prostudování rozsudku a poradě s právníky,“ uvedl předseda ČSSD Jan Hamáček.

Už v roce 2004 rozhodl Obvodní soud pro Prahu 1, že sociální demokracie má Altnerovi zaplatit 18,5 milionu korun plus úroky za zastupování ČSSD od roku 1997 ve sporu o pražský Lidový dům. Pražský Městský soud pak v březnu 2016 rozsudek potvrdil a přiznal Altnerovi další více než tři stovky milionů jako smluvní pokutu.

Dědicové musí doložit, co Altner pro ČSSD udělal

Podle soudů, které dosud o kauze rozhodovaly, byl obsah mandátní smlouvy i provedení sjednané právní pomoci nesporné. Obsah spisu tomu ale podle NS neodpovídá.

„Bude třeba, aby žalobci doplnili tvrzení a označili důkazy k tomu, jaké právní služby původní žalobce pro žalovanou stranu provedl,“ stojí v rozsudku podepsaném soudcem NS Pavlem Krbkem.

„Bude třeba se zaměřit na to, zda při závěru o neurčitosti ujednání o odměně bude možné nárok na smluvní pokutu považovat za opodstatněný, a v návaznosti na to případně i na posouzení ostatních s tímto nárokem souvisejících otázek (přiměřenost a rozpor výkladu práva s dobrými mravy),“ píše se ve verdiktu.

ČSSD v roce 2016 úspěšně zažádala NS o odklad verdiktu. Odklad ale v dubnu 2019 zrušil Ústavní soud na žádost dědiců Altnera, který mezitím v listopadu 2016 zemřel. Vzhledem k tomu, že NS vrátil kauzu na začátek, nerozhodoval o žádosti ČSSD o další odklad vykonatelnosti rozsudku, neboť ten byl zrušen. Strana tvrdí, že potřebné peníze má zajištěné a situaci by zvládla.

Reklama

Výběr článků

Načítám