Hlavní obsah

Silné bouřky udeřily, na jihu Čech rozvodnily řeky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do České republiky vtrhly ve čtvrtek avizované bouřky. Silná bouře doprovázená krupobitím odpoledne zkomplikovala dopravu v Praze. Hasiči vyjížděli na téměř 40 míst. Nuslích se podle pražského primátora ocitlo bez vody přes 4500 lidí. Přívalové deště zasáhly i jih Čech i část Vysočiny. Meteorologové pak rozšířili výstrahu před velmi silnými bouřkami s přívalovými srážkami.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Předpověď bouřek a srážek od čtvrtka do soboty podle WindyVideo: Windy

 
Článek

Silné deště rozvodnily i některé toky. Volyňka u Sudslavic dosáhla třetí povodňový stupeň a po 23. hodině dál stoupala. Druhý stupeň byl na Blanici ve stanici Podedvory. Meteorologové vyhlásili pro Vimpersko povodňové ohrožení.

„V důsledku intenzivních srážek byl na Volyňce v profilu Sudslavice překročen třetí stupeň povodňové aktivity,” uvedli pozdě večer meteorologové. Zvýšené průtoky lze podle nich čekat i dále po toku, ale pravděpodobně bez dosažení nejvyššího stupně povodňové aktivity.

Bouřky souvisejí s přechodem studené fronty, která se přes naše území bude přesouvat od jihozápadu jen velmi zvolna. Pro Prahu a část středních Čech hovořila výstražná informace Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) o vysokém nebezpečí. „Jihozápadně a jižně od Prahy (okresy Příbram a Praha-západ) se vytvořilo v linii několik silných bouřkových jader, ve kterých se vyskytují přívalové srážky s předpokládanými krátkodobými úhrny kolem 50 mm a kroupy,” informoval ČHMÚ.

Hasiči v Praze vyjížděli na téměř 40 míst, většinou odčerpávali vodu ze sklepů nebo odklízeli popadané stromy či větve. Nejvíce událostí bylo hlášeno ze Smíchova, Košíří, Radotína, Záběhlic a Břevnova.

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) večer na twitteru uvedl, že hladina Botiče u Folimanky stoupla o metr, ale už klesá. „V Nuslích výpadek vody pro 4684 lidí,” napsal. Podle webu Pražských vodovodů a kanalizací měly být dodávky v ulicích Jaromírova a Sekaninova obnoveny zhruba do 22:00.

V Údolní ulici se na železniční trať sesunula hlína a kamení, provoz vlaků mezi Krčí a Braníkem byl více než hodinu přerušen. V úseku mezi stanicemi Veletržní palác a Výstaviště Holešovice byla několik minut nesjízdná tramvajová trať, což omezilo provoz linek 6 a 17.

Foto: ČHMÚ

Předpověď srážek ze systému ČHMÚ

Počasí způsobilo problémy i v okolí hlavního města. Mezi Davlí a Štěchovicemi došlo k sesuvu půdy, kamení a bahna. Komunikaci vedoucí v těsné blízkosti skalního masivu museli policisté uzavřít, provoz byl obnoven až kolem 20. hodiny. V úseku ale zůstává omezena maximální rychlost. Silničáři s bagry a další technikou silnici uklidili, motoristé by měli přesto počítat s kluzkou vozovkou a jezdit opatrně.

Nejvíce zasaženými okresy byly Praha-západ, Beroun a Příbram, řekla mluvčí krajských hasičů Tereza Fliegerová. Od začátku bouřky do 18:00 hasiči zaznamenali zhruba 20 případů souvisejících s počasím. „Nejčastěji zasahujeme u popadaných stromů, zatopených sklepů a v níže položených místech,” dodala mluvčí.

Déšť na jihu

Velmi silné bouřky ve čtvrtek večer zasáhly i Prachaticko, Vimpersko a Českokrumlovsko, byly doprovázeny přívalovým deštěm a krupobitím. Intenzivní srážky mohou rychle zvedat hladiny zejména menších toků. Výstraha meteorologů pro jih platila od 20:30 do půlnoci.

„Na Prachaticku, Vimpersku a Českokrumlovsku se udržují téměř bez postupu velmi silné bouřky doprovázené přívalovým deštěm s krátkodobými úhrny kolem 50 milimetrů a krupobitím. Vzhledem k nasycení půdy může v zasažených oblastech docházet k rychlému odtoku vody z krajiny a prudkému vzestupu hladin zejména na menších tocích,” uvedli večer meteorologové.

Foto: Lucie Kándlová, Právo

Bouřka v Českých Budějovicích

„Jihočeští hasiči mají za sebou zatím asi deset výjezdů, dvakrát čerpali vodu v Táboře a taky ze sklepů v Křemži na Českokrumlovsku. Máme hlášeno, že na Včelné u Českých Budějovic a Vidově nestíhají kanály,“ řekla Právu ve čtvrtek kolem deváté hodiny večer Vendula Matějů, mluvčí jihočeských hasičů.

Meteorologové po 23. hodině upozornili, že bouřky s přívalovým deštěm zvolna postupovaly přes Příbramsko a Strakonicko a rovněž přes Jindřichohradecko.

Výstraha do pátečních 02:00 trvala pro oblasti Blatná, Milevsko, Písek, Strakonice, Vodňany, Jidndřichův Hradec a Dačice v Jihočeském kraji, Příbramsko a Sedlčansko ve středních Čechách a okolí Jihlavy, Moravských Budějovic, Pelhřimova a Telči na Vysočině.

Přívalový déšť s rychlým odtokem vody ze svahů může způsobit rozvodnění malých toků i jindy suchých koryt. Hrozí zatopení níže položených míst, sklepů, podemletí komunikací nebo zanesení komunikací unášeným materiálem, připomínají meteorologové. Vyloučeno není ani lámání větví nebo i vyvracení celých stromů, hrozí škody na majetku a elektrickém vedení.

„Na severovýchod území dorazí srážky až později večer a na západě Čech budou současně přecházet do deště, který bude během noci ustávat,” upřesnili meteorologové.

V západních oblastech Čech bude výstraha platit do půlnoci, na východě republiky skončí v pátek ve čtyři hodiny ráno.

Reklama

Výběr článků

Načítám