Hlavní obsah

Ministři chtějí centra pro migranty v Africe

Právo, jam

Migraci je třeba řešit mimo Evropskou unii. Vzniknout by mohla vyloďovací centra na severu Afriky, kde by se řešily žádosti o azyl v EU. Shodl se na tom ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se svým německým protějškem Horstem Seehoferem.

Foto: Hani Amara, Reuters

Migranti na libyjském pobřeží

Článek

„Hlavním tématem, které budeme muset řešit v oblasti migrace, jsou tzv. vyloďovací platformy, kde se budou vyřizovat žádosti o případný azyl. Rádi bychom našli zemi pro pilotní projekt center. Přemýšleli jsme o Libyi či Egyptu,“ uvedl Hamáček.

Upozornil, že počty migrantů mířících do evropských zemí jsou nižší než v době migrační krize. Přispělo k tomu uzavření tzv. balkánské cesty ve spolupráci s Tureckem. ČR se podle Hamáčka již dříve zavázala, že chce s uprchlíky pomáhat státům Unie i Makedonii a Srbsku, kde pomáhali střežit hranice čeští policisté. „Otázky migrace je třeba řešit mimo EU nebo nejpozději na hranici EU,“ přitakal Seehofer.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)

Stejné téma by rád otevřel hned po zformování nových orgánů EU po uplynulých volbách. Zároveň chce bilaterálně spolupracovat s nečlenskými zeměmi, tak aby byly lépe ochráněny hranice Unie. Na schůzce se také oba ministři shodli na tom, že by měli ve svých budoucích předsednictvích v Radě Unie oblast bezpečnosti vzájemně koordinovat. Německo ho převezme v polovině roku 2020, Česko o dva roky později.

Bezchybná spolupráce

„Agendu bychom rádi s Českou republikou úzce koordinovali,“ řekl Seehofer. „Zejména otázky bezpečnosti chceme řešit tak, aby se promítly do našich priorit i německých priorit,“ doplnil ho Hamáček. Jasno měli oba ministři i ohledně názoru na vzájemnou policejní spolupráci. Považují ji za téměř bezchybnou.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německý ministr vnitra Horst Seehofer

„Mohli bychom říct, že spolupráce lepší už být nemůže,“ uvedl německý ministr. Velkou měrou k tomu podle Hamáčka přispívá i smlouva o policejní spolupráci z roku 2016. Díky ní se výrazně urychlila výměna informací a policisté obou států mají větší pravomoci při působení na území druhého státu, kde mohou například provádět kontroly.

Zlepšil se tak boj proti obchodu s drogami. „Právě díky rychlé výměně informací a společným hlídkám se situace, co se týče drog, podstatně zlepšila,“ uzavřel Hamáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám