Hlavní obsah

Žalobci prověřují audit EK ohledně Babiše, zjištění považují za závažná

Právo, ČTK, Matěj Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zjištění v návrhu auditní zprávy Evropské komise, podle něhož je premiér Andrej Babiš ve střetu zájmů, jsou závažná a mohla by zavdávat podezření na trestný čin. Nejvyšší státní zastupitelství chce vypracovat vlastní analýzu dokumentu. Výsledky by mohly být známé za dva až tři týdny. V Otázkách Václava Moravce to v neděli uvedl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Článek

„My jsme se rozhodli, že si zpracujeme vlastní analýzu a vyhodnotíme si, jestli je na místě nyní postupovat dále,“ zdůraznil Zeman. Šéf státních zástupců zatím odmítl komentovat, jestli by se do případu měla vložit policie nebo zda na základě evropských dokumentů mohlo dojít k trestnému činu poškozování zájmů EU nebo k dotačnímu podvodu. Zdůraznil, že pro případné vyšetřování informací z dokumentu EK je potřeba zjistit další věci.

„Kdo žádosti o dotace vyplňoval nebo jak jsou podložené. Bude-li potřeba vyžádat si další informace, tak si je vyžádáme,“ řekl Zeman. Sedmdesátistránkový text navrhované auditní zprávy zveřejnila v pátek média. Auditoři se v materiálu zaměřují na čerpání dotací firmami z holdingu Agrofert, který Babiš vložil v únoru 2017 do svěřenských fondů.

Benešová: Je předčasné mluvit o škodách

Podle návrhu dokumentu, který se ještě může měnit, je premiér po celé své vládní působení ve střetu zájmů, má vliv na firmu i na použití dotací z EU. Babiše se v neděli zastala také ministryně spravedlnosti Marie Benešová, která nevidí důvod, proč premiérovi nevěřit. Je přesvědčena, že splnil zákonné požadavky na vyřešení problému, když převedl holding Agrofert do svěřenských fondů.

V pořadu Partie televize Prima také prohlásila, že je předčasné mluvit o možných škodách. Návrh auditní zprávy doporučuje vrátit zhruba 450 milionů korun vyplacených Agrofertu na dotacích. „Já bych počkala na konečný závěr. Sama vím, že jeden soud řekne toto a druhý řekne opak, i Evropská unie může mít závěry různé,“ řekla Benešová.

Reklama

Výběr článků

Načítám