Hlavní obsah

Všechny konvoje amerických vojáků již opustily Českou republiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechny konvoje amerických vojáků, kteří jedou na cvičení do Rumunska a Maďarska, již opustily Českou republiku. Poslední z nich přejel hranici se Slovenskem kolem 5:30. Uvedla to armáda na svém twitterovém účtu. Části konvoje ve čtvrtek způsobily velké komplikace na dálnici D1, cesta z Prahy do Brna se řidičům mohla protáhnout až o několik hodin.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Konvoj vozů americké armády v odstavném pruhu na dálnici D2 poblíž Velkých Pavlovic. Jeden vůz konvoje se srazil s nákladním autem.

Článek

Problémy na nejfrekventovanější české dálnici řešil s náčelníkem generálního štábu a s ministry dopravy a obrany i premiér Andrej Babiš (ANO). [celá zpráva]

Ve čtvrtek dopoledne přesouvající se američtí vojáci ucpali dálnici D1, protože konvoj jede po dálnici pomalu, což působilo problémy hlavně v opravovaných úsecích ve zúžení. Pakliže jde o bojovou techniku, jede rychlostí 50-60 km/h, pokud jde o lehká vozidla, tak 70-80 km/h. Americká vozidla navíc měla poruchy a do jednoho narazil polský kamión.  [celá zpráva]

Pět konvojů nakonec muselo být přes den z dálnice staženo. Znovu se rozjely až večer, když se doprava na silnicích uklidnila. Jedna ze skupin čekala ve Staré Boleslavi, dvě v Bernarticích na Benešovsku a dvě v Podivíně na Břeclavsku. [celá zpráva]

Zbylých devět skupin opustilo české území už ve čtvrtek odpoledne.

První američtí vojáci s technikou překročili české hranice v úterý večer v Rozvadově, odkud postupně zamířili do Staré Boleslavi. Po odpočinku v tamních kasárnách vyjeli v noci na čtvrtek přes Prahu a Brno na hraniční přechod v Břeclavi. Poslední část konvoje měla podle původního plánu opustit Českou republiku ve čtvrtek odpoledne.

Konvoj čítal víc než 350 kusů techniky a přes 800 lidí. Vojáci cestovali v menších skupinách přibližně s hodinovým rozestupem. Předvoj tvořený asi 40 kusy vojenské techniky a více než 70 lidmi projel Českou republikou už o víkendu.

Větší konvoje americké armády projíždějí v posledních letech Českou republikou každoročně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám