Hlavní obsah

Umělci se zlobí na „loutku Hradu“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana nepřijmout demisi ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) zástupce české kulturní scény vesměs nepřekvapilo. Podle některých se tím jen potvrdilo, že Staněk svými kroky, mezi které patřilo odvolání ředitele Národní galerie Jiřího Fajta, jen plní Zemanovo zadání.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD)

Článek

„Kolečko politických eskapád se tímto uzavřelo. Každému tak musí být jasné, proč jsem byl na základě vykonstruovaných obvinění odstraněn,“ řekl Fajt v reakci na Zemanovo rozhodnutí s tím, že takový krok čekal.

„Prezident Zeman nepřekvapil. S definitivní platností potvrdil to, o čem se dosud spekulovalo: že ministr Staněk plnil po celou dobu politické zadání Hradu,“ tlumočila vyjádření iniciátorů petice za odstoupení Staňka Michaela Šilpochová z centra DOX.

„Splnil roli loutky, která posloužila, roli muže na špinavou práci, který už spáchal politické harakiri, v tuto chvíli nemá co ztratit a ve svém ,boji proti elitám‘ bude se souhlasem prezidenta ještě nějaký čas vědomě škodit české kultuře,“ sdělili ředitel centra Leoš Válka a architekt Josef Pleskot, kteří s peticí přišli.

Absurdně podle nich působí i audience šéfa KSČM Vojtěcha Filipa u Zemana. „Třikrát kladivo na českou kulturu: ministr Staněk, komunisté a prezident. Jméno pana Michala Šmardy je zcela neznámé. Širší znalost české kulturní scény nemá, není zatím jasné, jaké jsou jeho názory na zásadní problémy a témata v oblasti kultury, jejichž pochopení je naprosto zásadní pro kompetentní vedení resortu,“ dodali.

Michael Kocáb, hudebník
Miloš Zeman měl samozřejmě právo demisi nepřijmout. Teď bude záležet na premiéru Babišovi, jak se k tomu postaví. Odstrašující je ale fakt, že to Zeman udělal navzdory všem. Myslím si, že principiálně není špatné, aby ministerstvo řídil politik. Je to běžná věc. Jde ale o to, jaký politik Michal Šmarda je, jestli se vyzná v kultuře a může jí něco přinést. Ministerstvo by měl vést člověk, který vnímá v resortu současný společenský protest a politickou situaci.
Eva Kantůrková, spisovatelka
Jsem ráda, že prezident demisi ministra nepřijal. Pan Fajt se ocitl v konfliktu zájmů, a kdyby ministr nekonal, tak by to byla chyba. Nemůžete si podepsat smlouvu o výplatě jakékoliv své aktivity s podřízeným funkcionářem. To přece nejde. K panu Šmardovi se nemohu vyjádřit, já ho neznám.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám