Hlavní obsah

Studentce Evče vyšlápli lidé na Sněžce na nové nohy

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pec pod Sněžkou

Jeden, dva, tři, čtyři, pět, šest, sedm, odpočítávali schody na Sněžce fandové možná první ženy na světě, jež zdolala 1603 metry vysokou horu bez nohou, s pomocí standardních protéz. Gymnazistku Evu Mrázkovou v sobotu doprovázelo několik podobně postižených lidí, ovšem každý s alespoň jednou vlastní končetinou. Šlo o součást charitativní akce, jejímž cílem je vybrat na speciální sportovní protézy pro dívku.

Dívku z Pece pod Sněžkou vyprovodily stovky příznivců i KrakonošVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Evča, jejímuž výstupu předcházel tříměsíční tvrdý trénink, čtyřkilometrovou trasu od kapličky v Obřím dole s převýšením skoro sedm set metrů zdolala za tři a půl hodiny.

„Věřila jsem, že to dokážu,“ svěřila se na vrcholu 16letá dívka, kterou zákeřná nemoc v loni připravila o obě nohy pod koleny, ale nevzala jí vůli žít.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Lidé koupí oranžového trička s nápise Na Sněžku pro Evču dívce přispěli na nové sportovní protézy, s nimiž se bude moci věnovat různým sportům.

Evin výstup jistil Zdeněk Pácha s připravenou speciální krosnou. Šerpa, jenž loni vynesl na Sněžku 150 kilogramů balené vody, ale nakonec zasahovat nemusel, i když šla dívka za občasného deště, krupobití, husté mlhy a musela se také věnovat údržbě protéz,

„Krize měla, ale vždy zatnula zuby a šla,“ podotkl Pácha. Evu v Peci pod Sněžkou podpořily možná tři tisíce lidí, které na akci přilákal Nadační fond KlaPeTo.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Na cestě k vrcholu nejvyšší hory Česka slečnu Evu doprovodila spousta příznivců a podporovatelů.

Fond charitativní akci pojmenovanou vždy po zdravotně silně poznamenaném dítěti, letos uspořádal posedmé. Účastníci koupí oranžového trička s nápisem Na Sněžku pro Evču přispěli studentce na speciální sportovní protézy za 180 tisíc korun. Zbytek výtěžku nadace použije pro pojišťovnami nehrazené pomůcky pro 22 dětí.

„Vyšlápneme Evě nové nohy,“ pobízela dav oranžových triček roztažený od kapličky po vrchol Sněžky spoluzakladatelka nadačního fondu Kateřina Klasnová.

„Sportovní protézy umožní Evě dělat prakticky všechny sporty,“ doplnil kolegyni z KlaPeTa jednonohý atlet a mistr ČR v hodu diskem a oštěpem ve své kategorii Jaroslav Petrouš.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Šestnáctiletá studentka gymnázie Eva Mrázková v sobotu zdolala se standardními protézami Sněžku. O nohy ji připravil zlatý stafylokokus.

Evu připravil o nohy zlatý stafylokok. Dívka se zrovna chystala na horách lyžovat, sjezdovku ale ani neokusila. Zkolabovala a skončila v nemocnici, kde jí kvůli záchraně života amputovali obě nohy. Díky sportovním protézám by se dívka mohla brzy opět postavit na lyže.

„Každá koruna jde dětem. Peníze nepoužíváme na režii,“ uvedli Petrouš s Klasnovou.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Evě na vrcholu Sněžky blahopřeje šerpa Zdeněk Pácha.

Reklama

Výběr článků

Načítám