Hlavní obsah

První den voleb do europarlamentu: Babiš chválil evropský projekt, Zeman mluvil o testu spokojenosti

• Aktualizováno

V České republice v pátek ve 22 hodin skončil první den voleb do europarlamentu. Novinky dění kolem nich sledovaly on-line. Volit budou moci lidé ještě v sobotu od 8 do 14 hodin. Ve volbách Češi vybírají 21 lidí, kteří budou v následujících pěti letech zastupovat Českou republiku v Evropském parlamentu. Výsledky voleb zveřejní Český statistický úřad v neděli večer.

Premiér Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman volí Video: Novinky

 
Článek

22:00 - První den voleb v Česku skončil, pokračovat se bude v sobotu. Část zemí EU pak bude volit i v neděli.

Foto: Novinky

Kdy se volí v Evropě do Evropského parlamentu

20:30 - Předseda lidovců Marek Výborný očekává účast ve volbách do Evropského parlamentu kolem 20 procent. Řekl to novinářům před volební místností v Heřmanově Městci, kde volil. Před pěti lety doprovázela tyto volby rekordně slabá volební účast, k urnám přišlo jen 18,2 procenta oprávněných českých voličů. Lidovci v posledních evropských volbách získali tři mandáty. Výborný by považoval za dobrý výsledek tento počet obhájit.

18:22 - Vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček odhaduje, že volební účast ve volbách do Evropského parlamentu by mohla být vyšší, než předpokládaly průzkumy. Podle něj výsledky voleb také ukážou, zda se Evropská unie začne hádat a rozpadat. Hamáček doufá, že ČSSD uspěje a obhájí co nejvíc mandátů. Za úspěch by považoval obhájení aktuálního postavení na politické scéně. Řekl to novinářům poté, co odevzdal hlas ve volbách do EP v domě kultury v Mladé Boleslavi. Kolik očekává procent hlasů, neuvedl.

17:44 - Předseda Pirátů Ivan Bartoš uvedl, že nynější volby jsou velmi důležité a poukázal v souvislosti s tím na potíže s brexitem a kandidaturu populistických a protiunijních stran. „Musíme tomu dát jasnou stopku, protože rozbití toho evropského projektu není v zájmu České republiky,“ řekl.

Ivan Bartoš k volbám do Evropského parlamentuVideo: Novinky

16:25 - Předseda TOP 09 a lídr kandidátky Jiří Pospíšil očekává účast okolo 20 procent. Doufá, že ve volbách v celé Evropě neuspějí euroskeptické strany.

„Volby jsou důležité, protože složení evropského parlamentu ovlivní to, kam se EU bude posouvat, zda k demontáži, chaosu a destrukci, nebo bude pravomoci, které má, vykonávat lépe ku prospěchu Evropanů,“ řekl šéf TOP 09 před volební místností v Praze 1.

Pospíšil evropské volby považuje za referendum o vládě Andreje Babiše. „Je to hlas proti demontáži EU a současně je to žlutá karta pro Andreje Babiš a jeho vládu,“ uvedl Pospíšil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda TOP09 Jiří Pospíšil

16:17 - Předseda ODS Petr Fiala věří ve vyšší volební účast, než byla při posledních volbách. Lidé podle něj mají ve volbách možnost vyslovit i názor na současnou vládu ANO a ČSSD opřenou o komunisty.

Předseda ODS Petr Fiala u voleb do europarlamentuVideo: Vladimír Klepáč, Právo

15:46 - Předseda hnutí STAN Vít Rakušan by za úspěch by považoval přes 12 procent hlasů pro koalici STAN s TOP09 a regionálními partnery. Aspoň dvouciferný výsledek považuje za samozřejmost.

15:13 - Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura doufá, že volby do Evropského parlamentu bude provázet vyšší účast než před pěti lety.

„Evropský parlament je jediné místo, kde můžeme budoucnost České republiky ovlivnit a kam český občan může volit své zástupce,” uvedl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda SPD Tomio Okamura

15:05 - „Novináře určitě zajímá, koho jsem volil. Ale to je tajné,” řekl Zeman. Už dříve ale avizoval, že bude volit ČSSD. Volby do EP podle něj budou odrazem toho, jak jsou občané spokojeni s domácí politikou

14:33 - V pražských Stodůlkách odvolil prezident Miloš Zeman s chotí. Prezident apeloval na občany, aby k volbám šli. Evropské volby jsou podle něj i testem spokojenosti s domácí politikou.

Předseda KSČM Vojtěch FilipVideo: Pavel Orholz, Právo

14:23 - Předseda KSČM Vojtěch Filip volil mezi prvními po 14. hodině na českobudějovickém sídlišti Vltava. Přál si především větší volební účast než při posledních eurovolbách. „Osmnáct a půl procenta je opravdu málo, bylo by dobré, kdybychom přesáhli alespoň dvacet,“ podotkl Filip. Za úspěch své strany by považoval, kdyby měla v evropském parlamentu dva nebo tři zástupce.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Mezi prvními odvolil v Českých Budějovicích i předseda KSČM Vojtěch Filip

14:14 - „Chceme vyhrát, určitě to bude neúspěch, když nevyhrajem,” shrnul Babiš svá očekávání.

Rozhovor s Andrejem Babišem o volbáchVideo: Novinky

14:08 - „Doufám, že ta účast bude lepší než naposled,” připomněl Babiš 18procentní účast minulých voleb.

„Evropský projekt je úspěšný, máme mír,” připomněl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Andrej Babiš odvolil v Průhonicích do voleb do evropského parlamentu.

14:01 - Již deset minut před 14. hodinou čekal na otevření volební místnosti v Průhonicích premiér Andrej Babiš (ANO).

Záznam: Premiér Andrej Babiš a preziden Miloš Zeman jdou k volbámVideo: Novinky

14:00 - Volby do Evropského parlamentu začaly.

O složení europarlamentu rozhoduje přes 400 milionů oprávněných voličů z 28 členských států. V ČR se volí tradičně v pátek od 14 do 22 a v sobotu od 8 do 14 hodin.

Výsledky hlasování budou zveřejněny až po uzavření hlasovacích místností ve všech zemích, tedy až v neděli po 23. hodině.

Voliči mohou vybrat konkrétní kandidátku, případně na ní mohou udělit dvěma kandidátům preferenční hlasy. Ty se vyznačují kroužkováním jejich pořadového čísla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám