Hlavní obsah

Uspořádat referendum o odchodu z EU? Pro jsou jen komunisté a SPD

Novinky, Barbora Zpěváčková, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V souvislosti s brexitem se někdy objevují úvahy, jaké by to bylo, kdyby se i Česká republika rozhodla Evropskou unii opustit. Novinky se před volbami do Evropského parlamentu zeptaly volebních lídrů, zda by byli pro to, aby se o odchodu hlasovalo. Drtivá většina oslovených se shodla, že ne. Ze stran zastoupených ve Sněmovně jsou pro referendum pouze komunisté a SPD.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Referendum o vystoupení z EU je v rozporu s českým národním zájem. Proto ho odmítáme, stejně jako všechny ostatní pokusy o demontáž Evropské unie. Členství v EU je pro naši zem ekonomicky, politicky i bezpečnostně výhodné, a proto by takové referendum bylo jen neodpovědným hazardem s budoucností naší země,“ řekl Novinkám lídr TOP 09 a STAN Jiří Pospíšil.

Dodal, že by nechtěl, aby se v Česku opakoval chaos, který referendum a následný brexit vyvolaly v jedné z nejstabilnějších světových demokracií – ve Velké Británii.

Případné referendum o takzvaném czexitu razantně odmítl i lídr KDU-ČSL Pavel Svoboda. „Určitě ne, za členství v EU není alternativa,“ konstatoval.

Marcel Kolaja, který vede kandidátku Pirátů, prohlásil, že v současnosti není důvod, proč referendum pořádat. „O otázkách vystoupení z mezinárodních organizací nelze rozhodovat na základě změn nálad ve společnosti a kdy hrozí dezinformační kampaně, které mohou vést ke katastrofě. Spojené království je toho smutným příkladem,“ uvedl s tím, že Piráti podporují spíše referenda na místní úrovni.

„Naše prosperita, životní úroveň a rozvoj jsou spojeny s členstvím v EU a jakékoliv hazardování s tím je nezodpovědné a nebezpečné,“ míní lídr ČSSD Pavel Poc.

Dodal, že ČSSD dlouhodobě prosazuje více přímé demokracie formou celostátního referenda, ale osobně odmítá hlasovat o tom, jestli spáchat nebo nespáchat „hromadnou sebevraždu“.

Charanzová: Opustit EU by znamenalo prudký pád

Důvod pro uspořádání referenda o odchodu Česka z EU nevidí ani Jan Zahradil, který vede kandidátku ODS.

„Česká republika je přirozenou součástí evropské civilizace a musíme se tedy podílet i na způsobu uspořádání vztahů mezi evropskými státy. Jestliže se nám nelíbí překotné tempo evropské integrace, musíme s tím něco dělat,“ zdůraznil

Za nezodpovědný hazard s budoucností označila referendum jednička kandidátky hnutí ANO Dita Charanzová. Za příklad dala podobně jako její političtí rivalové brexit.

Ten si Britové odhlasovali v referendu v roce 2016 těsnou většinou, ale následně se ukázalo, že se nedokážou shodnout na tom, jak by měl odchod vypadat a shodu politici nenašli dodnes. Proto také země v původně plánovaném termínu z EU neodešla, a i v Británii se uskuteční volby do europarlamentu.

Příštích 751 europoslanců bude moci mezi 23. až 26. květnem vybrat okolo 400 milionů oprávněných voličů napříč EU. Budou mezi nimi i lidé z Velké Británie, kde se eurovolby kvůli odklad brexitu až na konec října nakonec konají také. V České republice se volby uskuteční 24. a 25. května.

„Samo hlasování, vyvolané mimochodem vnitřními politickými půtkami uvnitř Velké Británie, bylo doprovázeno celou řadou lží a dezinformací a nakonec vedlo k výsledku, který vidíme. Vyhlídky britské ekonomiky na odchod z EU, ať už k němu dojde kdykoli, jsou velmi tristní,“ sdělila Charanzová Novinkám.

„Pro nás by to mělo být především memento, pro naši menší a velmi otevřenou ekonomiku by opouštění EU znamenalo prudký pád, růst cen i nezaměstnanosti,“ dodala.

Pro jen Konečná a David

Jediní, kdo se z oslovených lídrů vyslovili pro konání referenda, jsou komunisté a SPD. „Pokud si lidé budou přát vypsání referenda, nemělo by se tomu bránit,“ řekla lídryně kandidátky KSČM Kateřina Konečná.

Podotkla, že EU se od vstupu České republiky významně proměnila, a to zejména kvůli Lisabonské smlouvě, která vstoupila v platnost v roce 2009.

„Takže referendum je logickou odpovědí. Kampaň před referendem však musí být dostatečně dlouhá a strany prosazující odchod z EU musí jasně prezentovat plány na vyjednávání a budoucí vztahy naší země s EU,“ uvedla Konečná.

Exministr Ivan David, který vede kandidátku SPD, prohlásil, že v demokracii vládne lid. „Má právo rozhodnout o jakýchkoli důležitých otázkách. Ti, kteří mu takové právo lidu upírají, nejsou demokrati a zpochybňují demokracii. Ti, kteří soudí, že lidé jsou blbí a nelze jim svěřit rozhodování, nemají právo se ucházet o zvolení lidmi, jimiž pohrdají,“ podotkl.

Reklama

Výběr článků

Načítám