Hlavní obsah

Hrozí kolaps sociálních služeb, varuje opozice a svolává mimořádnou schůzi Sněmovny

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Stát rozdává těm, kteří to nepotřebují, a nedává dost peněz na sociální služby, zlobí se opozice. Varuje před tím, že pokud se nenajdou dvě miliardy korun, hrozí kolaps v sociálních službách. Pět opozičních stran proto svolává mimořádnou schůzi Sněmovny. Pro svolání schůze mají 56 podpisů, potřeba je 40.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

Mimořádnou schůzi chtějí lidovci, ODS, Piráti, TOP 09 a hnutí STAN. „Problém s financování sociálních služeb je tak vážný, že tady hrozí kolaps péče těm, kteří se o sebe nemohou postarat,“ varoval šéf KDU-ČSL Marek Výborný.

Vláda Andreje Babiše (ANO) podle něj nesplnila slib, že najde dvě miliardy korun, aby došlo k dofinancování služeb pro seniory či pro matky v azylových domech.

Na sociální služby dostávají kraje na každý rok peníze od ministerstva práce, dotace pak rozdělují. Původně pro letošek usilovaly o 20,38 miliardy korun, dostaly 15,12 miliardy. Vláda ale pak schválila ještě navýšení platů a zvláštních příplatků. S výdaji na ně dotační suma už nepočítala.

„Stát rozdává těm, kteří to vůbec nepotřebují,“ prohlásil šéf ODS Petr Fiala a jako příklad uvedl slevy na jízdné ve vlacích a autobusech pro studenty a seniory, které vyjde státní kasu na šest miliard.

Je to další oblast, ve které vláda Andreje Babiše selhává
Petr Fiala, předseda ODS

„Sleva je poskytována všem bez ohledu na majetkové poměry. Tohle opatření stojí šest miliard korun ročně. Na služby pro opuštěné děti nebo denní stacionáře vláda nedokáže najít dvě miliardy korun. Je to další oblast, ve které vláda Andreje Babiše selhává,“ zkritizoval Fiala.

„Ve chvíli, kdy tady každý desátý potřebuje nějakou sociální pomoc, tak stát na tuto pomoc není schopen najít peníze, pak vláda velmi selhává,“ konstatovala místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

„Přijde mi to absurdní. Peníze se nenašly a místo toho se najde 100 milionů korun dotace pro pekárnu nejbohatšího Čecha, aby měl větší zisky. Je to otázka celého systému,“ zkritizoval šéf poslanců STAN Jan Farský s odkazem na pekárnu Penam, která spadá pod svěřenský fond premiéra. [celá zpráva]

Místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová uvedla, že sociální služby a sociální práce využívají statisíce lidí, kterých by se škrty dotkly.

Maláčová má jednat s kraji

Zástupci sociálních služeb na čtvrteční tiskové konferenci uvedli, že v letošním roce obdržela řada poskytovatelů sociálních služeb méně dotací než v roce 2018 a jsou nuceni provádět úsporná opatření.

Pět opozičních stran chce, aby vláda podfinancování napravila a na mimořádném jednání to vysvětlila. Vládní strany ale nemusí schválit program schůze, v tom případě by tak mohli vystoupit jen poslanci s přednostním právem, což jsou předsedové stran a šéfové poslaneckých klubů. Předseda Sněmovny Radek Vondráček má na svolání mimořádné schůze 10 dní.

Asociace krajů už před měsícem uvedla, že v sociálních službách chybí částka 1,92 miliardy korun. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) má ve čtvrtek se zástupci krajů o řešení jednat.

Maláčová plánuje, že by se dotace na sociální služby zařadily mezi povinné výdaje státního rozpočtu. Poskytovatelé by tak na ně měli ze zákona nárok, nyní ho nemají.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) Novinkám napsala, že dotace státního rozpočtu pro poskytovatele sociálních služeb vzrostly za poslední čtyři roky z 8,57 miliardy na 15,73 miliardy, což je meziročně o 800 milionů navíc.

Schillerová zdůraznila, že se začátkem května obrátila na Maláčovou, aby předložila podklady o tom, na co byla částka pro letošní rok využita a v jaké oblasti je nedostatek prostředků.

„Vzhledem k tomu, že sociální služby jsou a mají být financovány z více zdrojů - z územních rozpočtů, úhrad za stravu a pobytové služby v zařízeních, příspěvku na péči - nelze očekávat, že všechny potřeby bude sanovat státní rozpočet,” napsala v SMS zprávě Schillerová.

Výběr článků

Načítám