Hlavní obsah

Olše v Českém Těšíně stále stoupá, v Beskydech má pršet celý den

Aktualizováno

Hladiny vodních toků vystoupaly do čtvrtečního rána na povodňové stavy na skoro třech desítkách míst v Česku. Nejvyšší třetí stupeň, tedy ohrožení je pouze na Olši v Českém Těšíně. V Beskydech má až do večera pršet, nicméně meteorologové již zmírnili varování.

Povodně v Ústí na VsetínskuVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Voda v noci zaplavila Ústí u Teplic nad Bečvou, pod vodou je silnice a také sportovní areál, domy řeka naštěstí nezatopila. „Jelikož se v této oblasti nejedná o první případ, jsou již místní obyvatele včas připraveni a nedošlo k žádným škodám či újmě na zdraví,” uvedl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Na některých místech na Moravě během noci hladiny řek klesly, ve středu večer byl třetí povodňový stupeň ještě na pěti místech, dopoledne již pouze na Olši v Českém Těšíně, kam teče voda v části Beskyd. Hladina řeky ve městě dosahovala na 460 centimetrů.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Mapa ukazuje stupně povodňové aktivity. Červená barva značí třetí stupeň (na mapě Olše v Českém Těšíně), žlutá barva je druhý stupeň, zelená první stupeň.

Než voda z Beskyd řekou odteče, bude se hladina podle mluvčí Povodí Odry Šárky Vlčkové zvedat i na dalších místech.

Na devíti místech platil ve čtvrtek odpoledne druhý stupeň povodňové aktivity.

Výstraha před srážkami již platí pouze v pěti okresech na severovýchodě republiky. Povodňová pohotovost či bdělost zůstává v nejvýchodnějších oblastech a jednotlivých okresech v Pardubickém, Středočeském a Libereckém kraji a na Vysočině.

Na Liberecku již budou podle ČHMÚ srážky slábnout, ale v Beskydech bude s různou intenzitou pršet zřejmě až do večera.

Vydatně v Česku pršelo již od středečního rána. Stoupaly hlavně hladiny řek odvodňující hory na severu a severovýchodě republiky. V Libereckém a Zlínském kraji byly kvůli zaplavení uzavřeny některé silnice. Nejhorší situace byla ve středu asi ve Zlínském kraji na Vsetínsku a Zlínsku. V Ústí u Vsetína voda zaplavila deset rodinných domů. Kvůli obavám z další povodňové vlny lidé v obci plnili pytle pískem, aby je umístili na krizová místa. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám