Hlavní obsah

Pršet bude ještě víc, meteorologové rozšířili varování i před povodněmi

Aktualizováno

Meteorologové ve středu po poledni rozšířili a upřesnili výstrahu před extrémními srážkami a rizikem povodní. Na návětří severních hor může podle nich spadnout i více než 100 milimetrů srážek. Toky odvodňující Jeseníky se podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) mohou dostat až na 3. stupeň povodňové aktivity.

Záznam: Aktuální záběry z panoramatických kamer 22.5.2019 Video: Sitour/ Novinky.cz

 
Článek

„V severovýchodní polovině území během středy a čtvrtka dopoledne očekáváme místy vydatné srážky lokálně s úhrny 30 až 70 milimetrů, na návětří hor ojediněle přes 100 milimetrů. Vydatnější srážky se budou vyskytovat v Beskydech až do čtvrtečního večera,” upozornili meteorologové.

Foto: Mapy.cz s CHMI a PMO

Řeky s třetím stupněm ohrožení

Zatímco na většině oblastí zasažených silnými či extrémními dešti by se měly toky dostat maximálně na 1. či 2. stupeň povodňové aktivity, na východě mohou toky odvádějící vodu z oblasti Jeseníků vystoupat až na 3. stupeň.

„Na ostatním území České republiky očekáváme v závislosti na spadlých srážkách také vzestupy hladin vodních toků, ale již bez dosažení stupňů povodňové aktivity,” dodal ČHMÚ.

Extrémní srážky zasáhnou podle meteorologů Liberecký, Královéhradecký, Pardubický a Moravskoslezský kraj. Na Vysočině a v částech Zlínského a Jihomoravského kraje očekávají vydatný, či velmi vydatný déšť.

Postup srážek nad českým územím Video: chmi.cz

Povodňové ohrožení platí pro okresy Ústí nad Orlicí v Pardubickém kraji a okresy Šumperk a Jeseník v Olomouckém kraji. V příhraničních oblastech na severu platí povodňová pohotovost, v dalších oblastech bdělost.

Reklama

Výběr článků

Načítám