Hlavní obsah

Babiš: Není podstatné, kolik změn ve vládě uděláme

Novinky, Renáta Bohuslavová
Aktualizováno

Když je potřeba změna, tak se udělá, reagoval premiér Andrej Babiš na kritiku opozice, že je jeho vláda nekompetentní a neumí najít odborníky. Kritiku vzbudila avizovaná rezignace ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Za necelý rok Babišova druhého kabinetu jde už o sedmou výměnu v čele některého resortu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš na volebním sněmu hnutí ANO.

Článek

„Myslím, že není podstatné, kolik těch změn je. Jde o to, že když mám pocit, že je potřeba změna, tak ji uděláme, a statisticky myslím, že nevybočujeme z nějakého standardu,” uvedl Babiš ve čtvrtek ráno k avizovanému odchodu Staňka.

O tom, že se změna chystá, ho prý ve středu odpoledne informoval ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček. Zaznamenal i výtky Staňka, které ministr shrnul v dopise premiérovi - uvedl, že rezignuje po výzvě Hamáčka a postěžoval si, že proti němu byla v uplynulých týdnech vedena „masívní kampaň bez racionálního zdůvodnění“.

Babiš doplnil, že jeho následné kroky se budou řídit podle koaliční smlouvy. „V momentě, kdy obdržím rezignaci písemně, tak se obrátím na pana prezidenta a budu očekávat, že mi Jan Hamáček předloží jméno nového ministra,” dodal Babiš.

Ministr kultury skončí po volbách do europarlamentu do konce května. Hamáček nyní bude hledat nástupce.

Staněk si kritiku veřejnosti, odborných kruhů i opozice vysloužil za způsob, jakým odvolal ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Zdůvodnil to tím, že dělali chyby v hospodaření.

Sedm změn

V případě Staňka půjde v rámci druhé Babišovy vlády už o sedmou změnu v čele některého resortu. Na ministerstvu spravedlnosti po Taťáně Malé (ANO), která skončila v červenci 2018 po 13 dnech od jmenování kvůli podezření na plagiátorství při psaní svých diplomových pracích, nastoupil Jan Kněžínek. Toho letos na konci dubna nahradila Marie Benešová (za ANO). Premiér to odůvodnil tím, že Kněžínek byl dočasné řešení.

Krátce pobyl v úřadu také ministr práce Petr Krčál (ČSSD), který rezignoval kvůli podezření z plagiátorství. Nahradila ho Jana Maláčová (ČSSD).

V říjnu 2018 jmenoval prezident Miloš Zeman ministrem zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). Resort do té doby vedl šéf ČSSD Jan Hamáček, který se nakonec smířil s tím, že premiér netlačil na jmenování původního kandidáta Miroslava Pocheho, kterého odmítal Hrad.

Na ministerstvu dopravy na konci dubna skončil Dan Ťok (za ANO), který se rozhodl odejít z vlády. Nahradil ho Vladimír Kremlík.

Ke stejnému datu z rozhodnutí premiéra skončila také ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO), jejím nástupcem se stal Karel Havlíček.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr kultury Antonín Staněk

Andrej Babiš po sněmovních volbách v roce 2017 mluvil o ambici složit vládu z odborníků. S prvním jednobarevným kabinetem nezískal důvěru Sněmovny, s druhým, který sestavil spolu s ČSSD, nakonec i díky podpoře KSČM loni v létě uspěl.

Ve vládě je jen část lidí, která prošla sítem voleb. Za ANO jsou to kromě Babiše ještě Richard Brabec, Adam Vojtěch a Klára Dostálová, za ČSSD pak Jan Hamáček a právě končící Antonín Staněk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám