Hlavní obsah

Policisté, hasiči i celníci si budou moct přivydělat

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policisté, hasiči nebo celníci si budou moct přivydělat na vedlejší pracovní poměr. V rámci novely zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů to v pátek dopoledne schválili poslanci. Především ODS změny v zákoně kritizovala. Zákon naopak podpořilo 110 poslanců především z ANO, ČSSD, Pirátů, lidovců i Starostů.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček ve Sněmovně obhajuje návrh zákona, podle kterého by si policisté mohli přivydělávat na vedlejší pracovní poměr.

Článek

Vládní zákon reaguje na rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil část služebního zákona týkající se podnikání příslušníků bezpečnostních sborů. Návrh zákona ve Sněmovně hájil ministr vnitra Jan Hamáček.

Podle něj by se měl týkat policistů, hasičů, celníků, příslušníků Vězeňské služby, členů Generální inspekce bezpečnostních sborů, Bezpečnostní informační služby a Úřadu pro zahraniční styky a informace. Podle dřívějšího ustanovení zákona o služebním poměru nemohli příslušníci sborů provozovat jinou výdělečnou činnost.

Ministerstvo vnitra tady motivuje policisty, aby si mohli melouchařit
poslankyně Jana Černochová (ODS)

Černochová: Hrozí zrušení služebního poměru

Návrh ministra vnitra ve Sněmovně kritizovala především poslankyně za ODS Jana Černochová. Ze současného návrhu podle ní není jasné, jaké práce na vedlejší pracovní poměr by tito státní zaměstnanci mohli dělat.

„Ministerstvo vnitra tady motivuje policisty, aby pracovali na vedlejšák a mohli si melouchařit,” zlobila se Černochová.

„Tyto snahy jsou nepřípustné a ve finále to povede k úplnému zrušení služebního poměru a benefitů s tím spojených. Měli bychom se naopak snažit nabízet služební poměr podobný tomu, jak to mají vojáci. To je prověřeno praxí, na rozdíl od tohoto experimentu, který navrhuje vláda,” kritizovala návrh poslankyně ODS Jana Černochová.

I přes výhrady a hlasování ODS byla ale novela většinou ve Sněmovně prosazena. Poslanci TOP 09, KSČM a SPD se hlasování zdrželi.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby mohli mít policisté či hasiči vedlejší pracovní poměr?
Ano
67,2 %
Ne
32,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 539 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám