Hlavní obsah

Proč není EET i ve Sněmovně? Navalíme povinnosti na ostatní, ale na sebe ne, kritizoval Ferjenčík

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Sněmovna v pátek v závěrečném čtení jednala o návrhu vlády na zavedení EET pro drobné podnikatele. Nově by měli tržby evidovat například řemeslníci, lékaři či advokáti. Proti rozšíření EET protestuje opozice. Poslanci ale nakonec o EET nehlasovali, protože se diskuse protáhla. Jednání jsme sledovali v on-line reportáži.

Projev Mikuláše Ferjenčíka (Piráti) ve Sněmovně k EETVideo: psp.cz

 
Článek

On-line reportáž skončila. Děkujeme za pozornost.

14:00 - Schůze Sněmovny skončila.

13:58 - O EET se v pátek určitě hlasovat nebude. Schůze by měla za dvě minuty skončit.

13:56 - Ferjenčík se ohradil proti vyjádření ministryně Schillerové, která Novinkám napsala, že opozice oddaluje snížení DPH na vodné a stočné. „Snížit DPH na vodné a stočné jste mohli už několik měsíců zpátky, tak si nevymýšlejte,” zvýšil hlas Ferjenčík.

13:54 - „EET je zbytečná, nepřináší peníze. Je to byrokratická překážka,” zhodnotil Stanjura.

Záznam: Poslanecká sněmovna jednala o elektronické neschopence a EETVideo: Novinky.cz/psp.cz

13:35 - Do diskuse se přihlásil šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. „Pořád tady mluvíme o narovnání podnikatelského prostředí. Dlouhodobě říkám, že nerovnosti vytvářejí dotace, ale v tom vláda nedělá vůbec nic. Vláda bojuje za ty největší,” tepal kabinet Stanjura.

13:33 - Ferjenčík ukončil svůj projev. Slovo si vzal znovu Jurečka, který měl pouze technickou připomínku.

13:25 - Stále hovoří Ferjenčík. Prohlásil, že EET má obrovský dopad na statisíce lidí, proto si to zaslouží velkou debatu.

13:06 - Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) Novinkám napsala, že opoziční obstrukce očekávala. „Nicméně to, co jsme dosud mohli ve Sněmovně slyšet na adresu EET, je opravdu bizarní. Pro občany to znamená pouze další oddalování snížení DPH, mimo jiné také na vodné a stočné, což je opravdu škoda,” zhodnotila ministryně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na jednání Poslanecké sněmovny, 24. dubna 2019.

13:00 - „Tahle vlajková loď hnutí ANO má děravé dno,” prohlásil Ferjenčík. Systém EET by podle něj měl být dobrovolný a lidé by měli mít možnost do něj mohli vstoupit, když by byl pro ně výhodný. „Vy místo toho jdete represivní cestou,“ kritizoval vládu.

12:56 - S kritikou k řečnickému pultíku přišel i pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík. „Poslanecké restaurace jsou jediné restaurace v téhle zemi, kde EET nebude. To krásně ilustruje, jak se tady přijímají zákony. Na všechny lidi navalíme nějakou povinnost, ale sami na sebe ne. Abychom to zavedli i pro sebe, to se nestane,” prohlásil.

12:54 - S projevem vystoupil Václav Klaus ml. Řekl, že k narovnání podnikatelského prostředí mají vést nízké a jednoduché daně, nikoliv EET, jak říká premiér.

12:40 - Slovo si vzal lidovec Marian Jurečka. „Kladu si tří klíčové otázky. Proč to vlastně děláme? Jak to děláme? Jaký bude výsledek?” tázal se Jurečka. Odpověď by chtěl slyšet od ministryně financí Schillerové. KDU-ČSL přitom ve vládě Bohuslava Sobotky ale zavedení EET podpořila. Jurečka na plénu uznal, že byla chyba, že v minulé vládě víc netlačil na to, aby se evidence netýkala malých podnikatelů.

12:30 - Opoziční strany předložily pozměňovací návrhy, aby se evidence netýkala třeba prodeje burčáku, vánočních stromků a kaprů nebo pomlázek.

12:19 - Poslanec Munzar se pustil do premiéra Andreje Babiše (ANO), který podle něj neustále do médií opakoval, jaké miliardy EET přinese, jak se za to postaví školky, školy. „Podíl investic ve státním rozpočtu ale neustále klesá, stát investuje méně a méně,” podotkl Munzar.

12:13 - Munzar už mluví téměř půl hodiny. Prohlásil, že zábavnější část projevu ale teprve přijde.

Foto: ODS

Vojtěch Munzar (ODS)

12:05 -  Zpravodaj novely poslanec Jan Volný (ANO) navrhne, aby Sněmovna hlasovala o stovkách pozměňovacích návrhů najednou v jednom balíku, občanští demokraté ale požadují hlasování o každé profesi zvlášť.

12:03 - Munzar pokračuje v kritice vlády. „Jak se chová stát k našim živnostníkům? Ihned pokuta, pokuta, pokuta,” prohlásil.

12:01 - Piráti se v pátek ráno pokusili odsunout projednávání novely, ale neúspěšně. Jejich návrh podpořilo 72 poslanců, což nestačilo. Více si můžete přečíst zde.

11:50 - Slovo si vzal poslanec ODS Vojtěch Munzar. „Jaký signál chtějí dát koaliční strany společnosti? Vnášíte do společnosti systém, který má lidem znechucovat podnikání. Nejste ochotni přispět ani trochu ke zmírnění dílčích parametrů,“ vyčítal vládě Munzar.

11:47 - Poslanci začali probírat novelu zákona o evidenci tržeb.

Piráti se při hlasování o programu schůze snažili schvalování rozšíření EET odložit, návrh Mikuláše Ferjenčíka ale podpořilo jen 72 ze 160 přítomných poslanců.

„Postihne to všechny obory, které dosud v EET nebyly. Celá třetí a čtvrtá vlna je omyl, vydělají na ní akorát dodavatelé těch ekonomických systémů,“ kritizoval už ve čtvrtek na tiskové konferenci Ferjenčík.

„Vláda je posedlá kontrolou,“ zkritizoval předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura, který k návrhu předložil přes 700 pozměňovacích návrhů. Procedura schvalování tak bude zřejmě velmi složitá. Je ale pravděpodobné, že na hlasování během pátku vůbec nedojde, protože schůze končí už ve dvě hodiny odpoledne.

Řezané květiny v desetiprocentní sazbě

Novela reaguje na předloňské rozhodnutí Ústavního soudu, který část zákona zrušil. Části podnikatelů má usnadnit evidování tržeb tak, aby to mohli dělat bez připojení k internetu pomocí papírových účtenek.

Předloha zároveň posouvá do desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty, například stravovací služby, úklidové práce, domácí pečovatelské služby, vodné a stočné nebo prodej řezaných květin.

Reklama

Výběr článků

Načítám