Hlavní obsah

Demonstranti proti Marii Benešové zaplnili většinu Staroměstského náměstí

– Praha • Aktualizováno

Na pražské Staroměstské náměstí dorazily v pondělí v podvečer tisíce lidí. Demonstrují za nezávislost justice, o niž se obávají v souvislosti se jmenováním Marie Benešové (za ANO) na post ministryně spravedlnosti. Podle organizátorů se protestu účastní zhruba o polovinu lidí více než demonstrace minulý týden, kdy byla účast v Praze odhadnuta na 15 000 lidí. Demonstrace trvala asi hodinu a půl. Protesty se konaly i v dalších městech.

Záznam: Demonstrace na Staroměstském náměstí proti jmenování Marie BenešovéVideo: Novinky.cz/ ČTK

 
Článek

Organizátoři protestů ze skupiny Milion chvilek pro demokracii požadují demisi Benešové a jmenování nezávislého ministra. Žádají také záruky, že nenastanou změny na vrchním a Nejvyšším státním zastupitelství až do doby, než se Babiš očistí před soudem v kauze Čapího hnízda.

Na jednom z transparentů v Praze se objevil například nápis: „Benešová Marie, mé zločiny zakryje.” Účastníci akce byli napříč věkovým spektrem od studentů přes rodiny až po seniory. Organizátoři chtějí další akci svolat na příští týden, pokud nebudou jejich požadavky splněny.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Demonstrace na Staroměstském náměstí

Kromě Benešové se demonstranti v metropoli vymezovali také proti premiéru Babišovi. Zvonili klíči a pískali. Transparenty připomínali Babišovu evidenci u StB nebo ho vyzývali k demisi.

Nápisy byly například „Babiš sobě, národ v hrobě”, „A dost!” nebo „Babiš patří za mříž”.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Demonstranti na Staroměstském náměstí v Praze

Organizátoři dali slovo i politikům, Vystoupilo šest poslanců ze šesti různých stran. Promluvil místopředseda ODS Martin Kupka, Pirát Jakub Michálek, za vládní ČSSD pak Petr Dolínek, na něj demonstranti pískali a organizátoři je museli uklidnit.

Slovo dostali i Jan Čižinský za KDU-ČSL, předseda TOP 09 Jiří Pospíšil a na závěr také předseda STAN Vít Rakušan.

Demonstruje se i v dalších městech

Za nezávislost justice přišli lidé demonstrovat také v Brně, Ostravě i dalších městech, tam jsou však akce početně skromnější.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Lidéí demonstrují proti jmenování Marie Benešové ministryní spravedlnosti.

Podle ČTK přišly v pondělí v Brně tři až čtyři tisíce lidí, ve slezské metropoli se na centrálním Masarykově náměstí sešly podle redaktora Práva asi tři stovky lidí.

I tady zaznívaly především požadavky odvolat Marii Benešovou z postu ministryně spravedlnosti či zamezit změnám na vrchních i Nejvyšším státním zastupitelství.

Protest proti Marii Benešové na Masarykově náměstí v OstravěVideo: Pavel Karban, Právo

„Tohle smrdí největším zásahem do justiční moci od listopadu 1989. Nechceme, aby se premiér vyhnul spravedlivému soudu. Nechceme ovládnutí justice premiérem a Hradem,” apelovali před začátkem akce organizátoři, kteří minulý týden dostali do ulic nejen v Praze, ale i dalších městech tisíce lidí.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Lidé na Staroměstském náměstí protestují proti jmenování Marie Benešové ministryní spravedlnosti.

Anketa

Vadí vám jmenování Marie Benešové ministryní spravedlnosti?
Ano
63,8 %
Ne
36,2 %
Celkem hlasovalo 16843 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám