Hlavní obsah

Vlčici u Konětop někdo zastřelil, pachateli hrozí až tři roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pitva vlčice, jejíž tělo bylo nalezeno v dubnu u Konětop na Mělnicku, ukázala, že zvíře bylo zastřeleno. Podle ochránců přírody jde o první zdokumentovaný případ nelegálního zabití vlka. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) proto podala trestní oznámení.

Foto: Právo

Vlk obecný

Článek

„Vlků v České republice žije pouhých několik desítek a fakt, že někdo takto vzácná zvířata střílí, je opravdu ostudný,“ uvedl ředitel AOPK ČR František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, který věří, že pachatel bude vypátrán.

Mrtvá vlčice byla nalezena v příkopu u silnice mezi obcemi Konětopy a Sudovo Hlavno. Odborníci zatím nemají výsledky genetických testů, které by ukázaly, odkud zvíře pochází.

S vlky bojují v oblastech jejich výskytu farmáři. Na 10. května hodlají na protest proti vlkům zapálit vatry.

„Víme, že přítomnost velkých šelem může vzbuzovat nelibost třeba u chovatelů hospodářských zvířat. Právě proto jim stát případné škody hradí, je možné získat finance i na preventivní zabezpečení stád,” připomněl Pelc.

Zmínil také, že vlčí potravu podle výzkumů z více než 98 procent tvoří divoká zvířata.

Pytláci úřadují

Šelmy a dravce u nás decimují především pytláci. Vloni byla nalezena zastřelená rysice v Beskydech a například na Vysočině bylo za poslední měsíc otráveno několik orlů. A výčet by mohl pokračovat.

„I bez pytláctví to v naší krajině s hustým automobilovým provozem nemají lehké,” připomněl Pelc s poukazem na skutečnost, že mnoho zvířat zahyne pod koly aut.

Reklama

Související témata:

Související články

Vlci zdecimovali unikátní stádo muflonů

Světově unikátní populaci muflonů zdecimovali vlci v Machově na Broumovsku. Vlčí smečka roztrhala polovinu sedmdesátihlavého stáda. Ochránci přírody ale...

Výběr článků

Načítám