Hlavní obsah

Májový sníh zasypal Velkou Javořinu

Právo, ČTK, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněhové přeháňky a teploty pod nulou překvapily v neděli odpoledne turisty na Velké Javořině (970 metrů nad mořem). Nejvyšší vrchol Bílých Karpat v první květnový víkend pokryla asi šesticentimetrová vrstva sněhu. Sněžení doprovázel silný vítr, který ve vyšších polohách lámal větve stromů.

BEZ KOMENTÁŘE: Velká Javořina je pod sněhem. Sněžení doprovázel i silný vítrVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Původně jsme měli namířeno na Čachtický hrad, ale když jsme viděli zasněžené vrcholky Bílých Karpat, vyrazili jsme do hor. Jen škoda, že jsme sebou nevzali boby. Sníh už jsme v květnu opravdu nečekali,“ pousmála se Lucie Fagošová ze Zlína.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Jedenáctiletá Terezka staví květnového sněhuláka u nejvyššího vrcholu Bílých Karpat.

„V sobotu jsme na procházce na Zlínsku pozorovali mloka v kaluži a další den sníh. Docela vtipné,“ přidala se jedenáctiletá Terezka.

Sníh pokryl území i jinde v Olomouckém a Zlínském kraji. Zhruba od 600 metrů nad mořem místy napadly tři až čtyři centimetry sněhu, řekla ČTK Marie Labajová z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Na Šeráku klesla v neděli ráno teplota téměř k pěti stupňům pod nulou.

"Na horách sněžilo, teplota byla pod nulou. Například na stanici Červená na pomezí Moravskoslezského a Olomouckého kraje napadl centimetr sněhu, ve Starém Městě pod Sněžníkem na Šumpersku tři centimetry sněhu. Ve Zlínském kraji stanice Kateřinice hlásí čtyři centimetry nového sněhu, stejně jako stanice Hošťálková," uvedla meteoroložka.

Výrazné ochlazení přišlo na východ Moravy ze soboty na neděli. Nezvykle chladný zůstane v Česku i zbytek května. I v příštím týdnu by mělo v noci i mrznout. Přes den se teploty dostanou podle meteorologů nejvýše k osmnácti stupňům.

V příštích týdnech by měly teploty zůstat s největší pravděpodobností pod dlouhodobým průměrem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám