Hlavní obsah

Benešová je odbornice a slušná ženská, míní Babiš

Právo, ada

Premiér Andrej Babiš (ANO) stojí za nominací a následným jmenováním Marie Benešové do funkce ministryně spravedlnosti. Podle něj jde o „odbornici a slušnou ženskou“. Premiér to zopakoval v Otázkách Václava Moravce na ČT. Zato šéf ODS a místopředseda Sněmovny Petr Fiala kritizuje její jmenování s tím, že to vyvolává pochybnosti kvůli očekávané teoretické obžalobě Babiše v kauze Čapí hnízdo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Andrej Babiš s novou ministryní spravedlnosti Marií Benešovou

Článek

Podle Fialy nikdo změnu v čele resortu justice nevysvětlil dostatečně, přičemž nová ministryně přišla dva dni po jmenování s návrhem na rušení vrchních státních zastupitelství.

Ačkoli s obdobným návrhem přišla i ODS v době Nečasovy vlády, tentokrát – jak poznamenal šéf ODS – považuje tyto úvahy za nevhodné v danou chvíli, byť jsou o nich ochotni debatovat.

Podle Babiše s tím už kdysi přišel Pospíšil

Babiš oponoval, že s návrhem přišel již ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil za ODS. „Známý parazit, který kandiduje za všechno,“ rýpl si do současného šéfa a eurokandidáta TOP 09.

„Paní Benešová nepřichází s ničím, vyjádřila svůj názor,“ prohlásil premiér s tím, že nová ministryně se musí nejprve zabydlet v úřadě a pak přicházet s návrhy, které nejdřív probere koalice a výsledek zaleží na případném hlasování ve Sněmovně.

Babiš zopakoval, že mise jejího předchůdce Jana Kněžínka byla od počátku dočasná a odvolán nebyl, nýbrž sám požádal o odchod.

Kněžínek prý Zemanovi neřekl o své demisi

Shodou náhod v neděli prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro deník Blesk přiznal, že i když s Kněžínkem hovořil při jmenování soudců, ten mu svůj úmysl rezignovat prý zamlčel. „Vůbec mi neřekl, že podal demisi, tak jsem se ho ani nemohl zeptat, proč odchází,“ prohlásil Zeman.

Babiš odmítl komentovat situaci kolem ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD), o jehož odchod usilují lidé z odborné veřejnosti, ale šéf soc. dem. a vicepremiér Jan Hamáček jeho odvolání odmítá. Na adresu jednotlivých členů vlády se vyjádří při ročním výročí kabinetu v červnu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám