Hlavní obsah

Vsetín odmítl vyrovnání s vystěhovanými Romy

Právo, Jiří Růžička
Vsetín

Zastupitelé ve Vsetíně odmítli v pondělí návrh mimosoudní dohody s bývalými romskými obyvateli pavlačového domu, který dříve stál v centru města. Vsetín romské rodiny vystěhoval v roce 2006, kdy město vedl Jiří Čunek (KDU-ČSL). Vystěhovaní Romové požadují odškodné ve výši 5,2 milionu korun, omluvy v médiích, odpuštění dluhů a několik městských bytů.

Foto: Petr Horník, Právo

Senátor za KDU-ČSL Jiří Čunek

Článek

Někteří lidé skončili v roce 2006 v kontejnerových domech v lokalitě Poschla, pět desítek Romů se přestěhovalo do domků na Prostějovsku, Olomoucku a Jesenicku. Některé z rodin, které využily nabídku na přestěhování, poté město zažalovaly. Romové tvrdili, že byli ze Vsetína deportováni násilím. Údajně neměli ani možnost svobodně si zvolit místo, kam se s rodinami přestěhují.

Soudy se případem zabývají od roku 2008, krajský soud třikrát žalobu zamítl, Vrchní soud však vždy vyslyšel odvolání žalobců a kauzu vrátil. V posledním případě navíc nařídil výměnu soudce. Město se proti tomu neúspěšně bránilo dovoláním k Nejvyššímu soudu ČR i stížností k Ústavnímu soudu ČR.

Na Vrchním soudu musí být někdo rasista, když tvrdí, že jsme ty lidi měli nechat na ulici.
hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek

Nová soudkyně krajského soudu naznačila, že se při rozhodování hodlá řídit právním názorem Vrchního soudu, tedy pro město nepříznivým. Obě strany vybídla k mimosoudnímu vypořádání. „Chceme, aby ve věci rozhodl soud, podmínky mimosoudního vyrovnání jsou pro nás nepřijatelné,“ uvedl starosta Jiří Růžička (KDU-ČSL).

„Město mohlo neplatiče na základě soudního rozhodnutí vystěhovat bez náhrady, dlužili za nájem. Z humanitárních důvodů jim město poskytlo pomoc. Na Vrchním soudu musí být někdo rasista, když tvrdí, že jsme ty lidi měli nechat na ulici. Myslím, že spor skončí až u mezinárodního soudu pro lidská práva ve Štrasburku a že musíme vyhrát,“ řekl hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek, který přišel na jednání vsetínských zastupitelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám