Hlavní obsah

V Krkonoších platí první lavinový stupeň, může sněžit

Špindlerův Mlýn

Na hřebenech Krkonoš zůstává i po nadprůměrně teplých dnech okolo metru sněhu. Po výrazném ochlazení by v neděli mohl připadnout další. V lavinových katastrech i nadále hrozí laviny malých nebo středních rozměrů. V Krkonoších platí první stupeň lavinového nebezpečí z pěti, píše se na webech krkonošské horské služby a meteorologů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Oproti pátečním teplotám, kdy například na hřebenové Labské boudě v nadmořské výšce 1340 metrů dosáhly teplotní maxima 16,1 stupně Celsia, čímž byl pokořen rekord pro 26. duben z roku 2006 s 14,5 stupně, se v sobotu teploty propadly o zhruba deset stupňů.

Podle předpovědi by v sobotu mělo být v Krkonoších zataženo, ojedinělé slabý déšť. Nejvyšší denní teploty v Královéhradeckém kraji mají být 13 až 16 stupňů Celsia, v 1000 metrech na horách jen kolem osmi. V neděli by mělo být ještě o něco chladněji. Meteorologové na neděli předpovídají oblačno až zataženo, postupně proměnlivou oblačnost. Ojediněle déšť nebo přeháňky, v polohách nad 1000 metrů zpočátku srážky smíšené nebo sněhové.

„Na hřebenech Krkonoš je okolo jednoho metru sněhu. Na jižních a slunných svazích sníh leží pouze ve žlabech, terénních prohlubních a místech převějí. Teploty na horách se pohybují nad nulou i během nočních hodin. Sněhová pokrývka je mokrá, ve spodních vrstvách je sníh až mokrý, podmáčený,” uvedl v ranním hlášení Robert Dlouhý z Horské služby Krkonoše.

Lavinovými lokalitami jsou v Krkonoších Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. „Sněhové profily vykazují střední až dobrou stabilitu. Uvolnění laviny je možné jen při velkém dodatečném zatížení, a to jen ojediněle ve velmi strmém extrémním terénu,” uvedla horská služba na webu. První nejnižší stupeň lavinového nebezpečí by měl zůstat v platnosti i v neděli.

Lavinové nebezpečí krkonošská horská služba vyhlásila v končící zimní sezoně poprvé loni 10. prosince, a to o síle prvního stupně. Po silném sněžení v první polovině letošního ledna platil mezi 15. až 18. lednem čtvrtý lavinový stupeň, který bývá v Krkonoších vyhlašován výjimečně.

Reklama

Výběr článků

Načítám