Hlavní obsah

Zemanův soud s Bartíkem bude pokračovat, ministrova stížnost na to nemá vliv

Prezidentovi Miloši Zemanovi zbývá ve sporu s bývalým radním radnice Brno-střed Svatoplukem Bartíkem už jen cesta civilní žaloby. Žádost Hradu, aby Městský soud přerušil projednávání případu do doby, než Nejvyšší soud (NS) rozhodne o stížnosti ministra spravedlnosti pro porušení zákona v trestní části sporu, totiž smetl ze stolu senát brněnského krajského soudu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Informaci o tom, že se civilní spor po přerušení znovu otevřel, Právu potvrdila mluvčí městského soudu Petra Hovorková.

„Krajský soud v Brně usnesení soudu prvního stupně potvrdil. Znamená to tedy, že v řízení bude pokračováno,“ prohlásila mluvčí.

Zeman podal na Bartíka zároveň civilní žalobu i trestní oznámení. Civilní pře byla následně přerušena kvůli prověřování trestního oznámení. Poté, co policie věc odložila, rozhodl soud o pokračování civilního sporu. Hrad se proti tomuto rozhodnutí odvolal, a to právě s ohledem na stížnost ministra spravedlnosti.

Zeman chce pět milionů a omluvu

V civilní žalobě chce prezident po bývalém politikovi omluvu a pět milionů korun za to, že Bartík před prezidentskými volbami na svém účtu na sociální síti Facebook napsal, že Zeman má rakovinu a zbývá mu jen pár měsíců života. Proti pokračování procesu prezidentův advokát protestoval s tím, že by soud měl vyčkat rozhodnutí NS.

Na ten se obrátil ministr spravedlnosti Jan Kněžínek se stížností pro porušení zákona. Nelíbilo se mu rozhodnutí brněnských žalobců, kteří odmítli Bartíka stíhat pro pomluvu.

Bartík se ale trestního stíhání bát už nemusí ani v případě, že by NS skutečně stížnosti vyhověl.

Podle mluvčího NS Petra Tomíčka nelze o probíhajícím řízení sdělovat informace, v obecné rovině ale platí, že u stížnosti podávané v neprospěch obviněného není možné zrušit napadené rozhodnutí nebo řízení mu předcházející, kterým byl porušen zákon. „V takovém případě jde jen o akademický výrok, který by měl mít vliv pouze na následující obdobné případy,“ vysvětlil Tomíček.

Výběr událostí kolem tvrzení o nemoci prezidenta Zemana
7. listopadu 2017 – prezidentská kancelář oznámila, že chystá žalobu a trestní oznámení na radního obvodu Brno-střed Svatopluka Bartíka (Žít Brno) za jeho vyjádření na sociálních sítích, že prezident Zeman má rakovinu a zbývají mu tři až sedm měsíců života.
8. listopadu 2017 – ošetřující lékař prezidenta Zemana Miloslav Kalaš označil zprávy o vážném zdravotním stavu prezidenta za vymyšlené a nepodložené.
9. listopadu 2017 – Bartík stáhl ze svého facebookového profilu své dřívější tvrzení o špatném zdraví prezidenta Zemana.
9. ledna 2018 – šéf lékařského konzilia Martin Holcát řekl, že Zeman je v dobré fyzické a psychické kondici a cítí se dobře. Společně s dalšími lékaři odmítl, že by onemocněl rakovinou.
20. prosince 2018 – policie oznámila, že odložila trestní oznámení prezidenta Zemana na Bartíka. Mluvčí Ovčáček řekl, že Hrad proti rozhodnutí podá stížnost.
11. února 2019 – státní zástupce zamítl stížnost Hradu proti odložení trestního oznámení.
13. března 2019 – ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) podal stížnost pro porušení zákona v souvislosti s odložením trestního oznámení Hradu na Bartíka. Vyhověl tak návrhu, který mu dal prezident Zeman.
zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám