Hlavní obsah

Zpěvák Banga uspěl u Ústavního soudu, měl být u soudu jako poškozený

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ústavní soud (ÚS) zrušil verdikt okresního soudu v Kladně, který projednával nenávistné výroky proti zpěvákovi Radku Bangovi. Zpěvák se domáhal práva být u jednání v pozici poškozeného, soudu ale jeho nárok odmítl. Senát ÚS se soudcem zpravodajem Janem Filipem ale rozhodl, že takovým postupem byla poškozena Bangova práva. Nové řízení se ale konat nebude.

Ústavní soudce Jan Filip k případu Radka BangyVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Nenávistné zprávy zaplavily facebookový profil Bangy poté, co odešel z předávání cen Český slavík za rok 2015. Reagoval tak na ocenění hudební skupiny Ortel a jejího zpěváka Tomáše Hnídka. Mnozí pisatelé dokonce Bangovi vyhrožovali smrtí.

Foto: Milan Malíček, Právo

„Když se ve společnosti o něčem začne mluvit, tak mám jistotu, že z pěti témat se u tří chytnu,“ říká Radek Banga, který by měl příští rok maturovat.

Před soudem nakonec skončil jeden muž, který mimo jiné napsal, že lidé jako Banga musí „opustit naši bílou vlast a Evropu, nebo lépe, poslat je do plynu, jako dřív.“ Za to jej okresní soud potrestal 100 hodinami veřejně prospěšných prací. Zpěvák chtěl být přítomen u jednání v pozici poškozeného, s kterou jsou spojena i zákonná práva, soud mu ovšem jeho žádost zamítl.

„Stěžovatel je přesvědčen, že soud jej nemohl jako poškozeného vyloučit. Proti rozhodnutí o nepřipuštění poškozeného neexistuje žádný opravný prostředek. Nepřipuštěním stěžovatele mu soud odejmul možnost se k věci detailněji vyjádřit, objasnit kontext stíhaného jednání, který nebyl zřejmý ze spisu,“ stálo ve zpěvákově stížnosti.

Historické paralely

„Písemné útoky na sociálních sítích představují dle ÚS sice technicky specifický, avšak k nástrojům starších totalitních ideologií snadno připodobnitelný způsob nepřípustného vedení politické boje. Je třeba zkoumat, nakolik je také sdělené na facebookovém profilu odlišné kupříkladu od pomalování výlohy obchodníka náležejícího k jiné společenské menšině,“ konstatoval soudce Filip.

Bangova právní zástupkyně Klára Kalibová z organizace In Iustitia Video: Petr Kozelka, Právo

„Hrozivé historické zkušenosti se stigmatizací společenských menšin se nemohou projevovat pouze v přijetí obecně ochranné trestní legislativy, ale měly by nalézt svůj odraz i v hlubším zkoumání pochopení újmy jejich adresátů. Soudy tak musí vždy zkoumat, jak se jednotlivý útok projeví v individuální sféře konkrétního jedince, a nakolik jde pouze o nepřípustnou neadresnou politickou kampaň. Z uvedené nelehké situace však soudy nemohou unikat tak, že se procesními postupy budou hlasu těchto potencionálních poškozených preventivně vyhýbat,“ dodal Filip.

Nové jednání u kladenského soudu se ale konat nebude. ÚS sice zrušil usnesení kladenského soudu, ale jedním dechem dodal, že nové projednávání by zase zasáhlo do práv již jednou potrestaného muže. Banga má ale otevřenou cestu domáhat se satisfakce v občanskoprávním řízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám