Hlavní obsah

Dominikáni mají podezření na šest případů zneužívání

Právo, ČTK, dan

Podezření na sexuální zneužívání přibývá i v české katolické církvi. Ve čtvrtek Česká dominikánská provincie oznámila, že podezírá asi šest pachatelů ze svých řad, kteří se v 90. letech a v prvních letech 21. století mohli dopustit sexuálního zneužívání.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kardinál Dominik Duka na pouti ve Staré Boleslavi. Ilustrační foto

Článek

„Tyto odsouzeníhodné činy se v naprosté většině případů týkaly osob starších osmnácti let. To však nikterak nezlehčuje jejich závažnost, protože šlo o zneužití duchovní moci a nadřazeného postavení kněze. V jednom případě byla oběť mladší patnácti let,“ uvedl v prohlášení dominikánský provinciál Lukáš Fošum.

Dodal, že v některých případech, kdy byli pachatelé usvědčeni, jim církev zakázala vykonávat kněžskou činnost. Před světský soud se ale žádný případ nedostal. „Nepřály si jej samotné oběti, nevyžadovaly jej světské právní normy ani tehdejší vnitrocírkevní předpisy,“ podotkl provinciál.

„Nad spáchanými činy vyjadřujeme velkou lítost,“ dodal Fošum.

Duka: Byl to pat

Nejvyšším představeným v dominikánském řádu byl v letech 1986 až 1998 nynější kardinál Dominik Duka.

Obětí sexuálního zneužívání se mezi lety 1991 až 1994 stal například muž, který svůj příběh oznámil letos v březnu v médiích. Tehdy 16letého mladíka údajně zneužíval na počátku 90. let v dominikánském klášteře v Praze duchovní, který byl v roce 1994 vysvěcen na kněze.

Přinesl jsem kříž a oba je vyzval k přísaze
kardinál Dominik Duka

O svém případu tehdy informoval Duku, který nyní potvrdil, že případ před 25 lety řešil. „Oba jsem si zavolal, abych oba konfrontoval a vyslechl, přinesl jsem dokonce kříž a oba vyzval k přísaze, která mnou osobně otřásla. Bylo to tvrzení proti tvrzení a byla to pro mě patová situace,“ sdělil Aktualně.cz Duka.

Další případ v řádu dominikánů je podle serveru z roku 2004, kdy byl představených dominikánů Alvarez Kodeda. Ten začal případ řešit a obviněného kněze zbavil výkonu služby. Kněz ale těžce onemocněl a na jaře 2007 zemřel.

Benedikt Mohelník, který byl představeným dominikánů v letech 2006 až 2018, se po svém nástupu dozvěděl o dalším případu. „V té době už ale byl i onen druhý kněz asi tři roky po smrti,“ řekl Mohelník.

Na začátku letošního roku Duka ustanovil kolegium prošetřující důvodná nařčení ze zneužívání mladistvých. V sobotu Duka odvolal ze služby kněze, který před lety údajně zneužíval tehdy nezletilého Jiřího Kylara, nyní svinařského zastupitele. Pražské arcibiskupství podle informací Deníku N podalo na kněze trestní oznámení. Kněz svou vinu popírá.

Papež František v únoru označil duchovní zneužívající děti za nástroje satana. Slíbil, že církev nebude skandály zamlčovat a vyvine veškeré úsilí, aby byli pachatelé postaveni před soud. Loni v prosinci papež vyzval duchovní, kteří sexuálně zneužívali děti, aby se vydali justici.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám