Hlavní obsah

Středočeský kraj vrátil případ Babišova střetu zájmů do Černošic

Právo, Novinky, jas, rap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Středočeský krajský úřad vrátil do Černošic k novému projednání případ údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), který čelí podezření, že stále ovládá média. Babiš se ke krajskému úřadu odvolal poté, co od Městského úřadu v Černošicích ve správním řízení dostal pokutu 200 tisíc korun. Úřad nyní bude muset rozhodnout znovu.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

O rozhodnutí úřadu ve čtvrtek informoval jeho ředitel Jiří Holub. „Rozhodnutí bylo předáno účastníkům řízení. Ze strany krajského úřadu nebude rozhodnutí dále komentováno,“ konstatoval nejprve bez dalších podrobností.

Následně krajský úřad alespoň potvrdil, že se případ vrací na začátek. „Spis byl na základě informací oprávněné úřední osoby včetně rozhodnutí dnes předán zpět na Městský úřad Černošice. Krajský úřad Středočeského kraje podle paragrafu 90 odst. 1 písm. b) správního řádu věc vrátil k dalšímu projednání MěÚ Černošice. Tím je ‚řízení o odvolání‘ vedené krajským úřadem pro tuto chvíli ukončeno,” oznámil stručně bez dalšího zdůvodnění.

Krajští úředníci mohli původní verdikt zrušit, potvrdit nebo právě vrátit k dalšímu projednání.

Babiš, který je na sumitu v Bruselu, označil podle ČTK případ za  útok na svou osobu. „Já jsem postupoval podle zákona a nemám k tomu co říct,” dodal s tím, že ve finále spor vyhraje.

V Černošicích dostal pokutu

Černošická radnice je úřadem s rozšířenou působností pro Průhonice, v nichž premiér žije. Černošičtí úředníci podezření na Babišův střet zájmů řešili od loňského srpna na základě podnětu Transparency International.

Nakonec dospěli k názoru, že se premiér dopustil přestupku, za což mu udělili dvousettisícovou pokutu. [celá zpráva]

Babiš, který jako člen vlády nemůže ovládat firmy provozující média, pochybení odmítá a tvrdí, že liteře zákona dostál tím, že své podnikatelské aktivity převedl v roce 2017 do svěřenského fondu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám