Hlavní obsah

„Skvělá zpráva” o navýšení rodičovské už neplatí. Maláčová otáčí

Novinky, Renáta Bohuslavová
Aktualizováno

Skvělá zpráva, alespoň tak ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) oslavovala navýšení rodičovského příspěvku na 300 tisíc od roku 2020 jen pro novorozeňata. Nyní ale otáčí a pod tlakem a stížnostmi rodičů říká, že se hnutí ANO pokusí ještě přesvědčit, aby byl příspěvek pro děti do čtyř let, jak původně soc. dem. navrhovala, ale v rámci koaliční dohody o navýšení důchodů o 900 korun z toho ustoupila.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Článek

„Skvělá zpráva, důchody stoupnou v příštím roce o 900 Kč, rodičovský příspěvek se zvýší na 300 000 Kč pro nově narozené od 1. 1. 2020, na neplatiče výživného čekají tvrdší tresty od stejného data a zálohované výživné bude od 1. 1. 2021. Dnešní koaliční rada přinesla průlom,“ napsala si na Twitter v pondělí večer Maláčová.

O to více překvapivé je, že po tom, co se koaliční partneři na postoji v pondělí zjevně shodli, ministryně Maláčová nyní mluví o tom, že teď „během získaného času“ bude možné ještě koaličního partnera přesvědčit, aby rodičovský příspěvek rozšířil na děti do čtyř let, jak původně ČSSD chtěla.

„Vyšlu zákon co nejrychleji na vládu a pak během toho získaného času chceme hledat úspory a chceme otevřít debatu o příjmech státního rozpočtu,“ prohlásila ministryně v České televizi.

Rodiče kritizovali v příspěvcích na sociálních účtech Maláčové především to, že vláda ANO a ČSSD upřednostnila důchodce, kterým plánuje přidat od příštího roku 900 korun, místo rodin s dětmi. Někteří z nich s navýšením počítali i pro starší děti, a údajně si podle toho i naplánovali mateřství.

„Nejlepší, kdyby ten rodičák nezvedli vůbec nikomu nebo všem maminkám co mají děti do těch čtyř let. Je dost nefér, že děti, které se narodí pět minut před půlnocí budou mít o 80 000 Kč mít míň než ty, co se narodí o pět minut později,” napsala jedna z maminek Maláčové.

„Všechny, co pobírají rodičovskou by na to měly mít nárok. A když to nejde hned navýšit na 300 000, proč alespoň ne na 260 000,” ptala se další z maminek.

A rodiče se pustili i do premiéra Andreje Babiše, který se chlubil prosazením 900 korun pro důchodce. „Průměrný důchod 13 300 se navýší o 900, průměrná rodičovská, ze které musí maminka živit i několik dětí je 7500. Tomu se říká podpora rodin,” napsal ironicky jeden z uživatelů pod Babišův příspěvek.

Navýšení rodičovské pro všechny děti do čtyř let od roku 2020 navrhovala ČSSD od počátku. Hnutí ANO původně chtělo, aby to bylo od roku 2020 jen pro aktivní příjemce.

Celková částka rodičovského příspěvku dnes činí 220 tisíc korun a rodiče sami se mohou rozhodnout, kdy tuto částku vyčerpají. Rozložit si ji mohou právě až do čtyř let věku dítěte. Nejvíce využívají tříletý termín (58 %). Čtyři roky volí zhruba čtvrtina matek nebo otců (23 %), dva roky pak 17 procent rodin. Nejmenší zájem je o roční rodičovskou (2 %). V průběhu čerpání lze délku, a tedy i výši měsíčního příspěvku měnit.

„Včerejší výsledek koaliční rady je pro mě začátek, nikoliv konec jednání. Ani já, ani ČSSD jsme nikoho nehodili přes palubu. Ano, zatím jsme se dohodli na zvýšení rodičáku na 300 tisíc pro děti narozené od 1. 1. 2020. Ale to neznamená, že jsem rezignovala a už nebudu chtít, aby na vyšší rodičovský příspěvek dosáhli i ti, kteří mají dítě do 4 let věku,“ uvedla Maláčová na výhrady rodičů během úterka.

Schillerová: Maláčová neví, co chce

Obrat a výroky ministryně Maláčové nechápe její koaliční partnerka a ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

„Zatím jsem zaznamenala jen změnu názorů a je to pro mě signál, že paní ministryně neví, co chce. Bylo jednání koaliční rady, která přijímá nějaké politické kompromisy a na té koaliční radě sami zástupci ČSSD přišli s návrhem, ať se to týká dětí narozených po roce 2020,“ řekla Novinkám ve středu Schillerová a dodala, že pokud se podaří Maláčové peníze ušetřit, tak je možné rodičovský příspěvek rozšířit.

Podle jejích zkušeností se však na MPSV tak velké úspory, jaké by byly třeba, za tak krátkou dobu nenajdou.

Reklama

Výběr článků

Načítám