Hlavní obsah

Senátor Valenta smí vlastnit média. Lex Babiš se na něj nevztahuje, rozhodl výbor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Senátní imunitní výbor v úterý zastavil disciplinární řízení se senátorem Ivem Valentou (za Soukromníky). Výbor prověřoval, zda není Valenta ve střetu zájmů kvůli vlastnictví médií. Podle výboru se na Valentu zákaz nevztahuje, neboť se stal senátorem ještě před tím, než norma vstoupila v platnost. Po jednání výboru to řekl jeho předseda Ivo Bárek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Senátor a podnikatel Ivo Valenta

Článek

Valenta, který své provinění od počátku odmítal, přes svou kyperskou firmu a další firmy vlastní mimo jiné většinový podíl v regionální televizi TV Brno 1. Po jednání výboru k tomu dodal, že pokud by senátorský mandát za půldruhého roku obhajoval, svůj majetek v médiích prodá.

Valentovi patří kromě loterijní společnosti Synot Tip sedmdesátiprocentní podíl ve společnosti Our Media, pod niž spadá nejen TV Brno 1, ale i internetová televize Praha TV, portál Parlamentní Listy či slovenský deník Pravda a web Pravda.sk. Na vlastnictví internetových serverů se ovšem zákon o střetu zájmů nevztahuje.

Zákon o střetu zájmů, kterému se přezdívá lex Babiš, zakazuje veřejným funkcionářům osobně ovládat firmy provozující rozhlas, televizi a vydávající noviny. V přestupkovém řízení za to hrozí pokuta do 250 000 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám