Hlavní obsah

Česko zasáhne silný vítr, varují meteorologové. Na jihu Čech hrozí povodně

Aktualizováno

Silný západní vítr s nárazy kolem 70 kilometrů za hodinu v neděli znovu zasáhne Česko, varují meteorologové. Hrozí také povodně. Pro okresy Prachatice v Jihočeském kraji a Sušice v Plzeňském kraji platí od soboty až do pondělního odpoledne i povodňová pohotovost s vysokým stupněm nebezpečí.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Výstraha meteorologů před silným větrem.

Článek

Kvůli vydatným srážkám a tajícímu sněhu v noci na sobotu stoupaly zejména hladiny řek odvodňujících Šumavu.

„Nejvíce stoupla hladina Vydry v Modravě, Křemelné ve Stodůlkách a následně Otavy v Rejštejně a v Sušici, kde byl překročen druhý stupeň povodňové aktivity,” konstatovali meteorologové.

Odpoledne platil druhý povodňový stupeň kromě Otavy v Rejštejně a Sušici také na Vltavě v Českém Krumlově a na Sázavě na stejnojmenné stanici na Vysočině.

Zatímco výstraha týkající se povodní se týká jen několika málo oblastí, silný vítr bude znát na většině území ČR.

Od nedělních 16:30 do pondělních 2:00 má silně foukat v Praze, Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém, Libereckém, Královéhradeckém, Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji a také na Vysočině.

Meteorologové doporučují lidem, aby zajistili okna a dveře, upevnili volně uložené předměty a zabezpečili skleníky. Lidé by měli být opatrní i při pohybu venku a při řízení vozidel a na horách by měli omezit zejména hřebenové túry. Silný vítr může lámat nebo vyvracet stromy nebo by mohl způsobit menší škody na budovách.

V zemi panuje větrné počasí už od minulého víkendu. Největší škody napáchala minulou neděli a v pondělí vichřice Eberhard, při níž vítr dosahoval rychlosti až 125 kilometrů za hodinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám