Hlavní obsah

Většina skiareálů bude v provozu až do konce března

Sníh, který napadl v minulých dnech na většině hor, zlepšil podmínky k lyžování. Většina středisek tak zůstane otevřená až do konce března.

Záznam: Sněhové zpravodajství 15.3. 2019Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Dvanáct kilometrů sjezdových tratí je pokryté více než půl metrem sněhu. Jen v noci na čtvrtek připadly další centimetry a vypadá to, že se nám podaří udržet provoz až do konce měsíce,“ řekl Právu ve čtvrtek Jiří Falout ze Skiareálu Lipno.

„Připadl čerstvý sníh, takže na Kobyle máme až šedesát centimetrů. Podařilo se nám také upravit běžecké trasy, kterých je nyní přes třicet kilometrů,“ konstatoval Petr Vondraš, vedoucí provozu LA Zadov.

Na šumavském Špičáku připadlo několik centimetrů prašanu, i ve čtvrtek trvale sněžilo, na sjezdovkách tak bylo v průměru 40 centimetrů sněhu.

V Krušných horách nabízí před víkendem největší lyžařský areál na Klínovci ideální podmínky. Připraveno je 28 km sjezdovek včetně Jáchymovské. Plánováno je večerní lyžování, v provozu jsou všechny skibusy.

Zhruba 50 až 70 cm sněhu je na Plešivci, v provozu je tam šest z deseti sjezdovek o délce přes sedm kilometrů. Rodinná pohoda panuje na Bublavě, kde je v provozu jedna lanovka a sedm vleků. Lyžovat se bude také v Mariánských Lázních. V lyžařském areálu Pod Nádražím v Perninku se ale chystají v neděli ukončit letošní lyžařskou sezonu.

Velká lyžařská střediska v Krkonoších, Orlických a Jizerských horách i nadále hlásí dobré podmínky. Vlekaři ukončili provoz pouze v orlickohorských Bartošovicích, na Pekláku u České Třebové a v krkonošském Family Ski parku v Prkenném Dole u Žacléře.

Lanovky a vleky jezdí do neděle v plném provozu v největší lyžařské aréně Česka SkiResortu Černá hora–Pec. „Změna nastane od pondělí, kdy skončí provoz areálů v Černém Dole a ve Svobodě nad Úpou. Výše položená střediska zůstávají v provozu. Konec lyžařské sezony předpokládáme 7. dubna,“ přiblížila mluvčí areá­lu Zina Plchová.

Foto: Skiareál Klínovec

Skiareál Klínovec

V Klínech na Mostecku je v provozu jeden vlek. Sezonu ukončili v pondělí ve středisku Bouřňák na Teplicku. Jenže v úterý a ve středu připadl sníh a vedení areálu se rozhodlo sezonu prodloužit ještě na tento víkend. Lyžovat se bude i v Telnici na Ústecku.

Kvůli ubývajícímu sněhu, a hlavně pro menší zájem lyžařů bude o víkendu naposledy v provozu skiareál na Ještědu. Některá lyžařská střediska v Beskydech ukončují provoz. Rozjeté zůstávají vleky ve Ski­areálu Razula ve Velkých Karlovicích na Valašsku. Podmínky na sjezdovkách jsou podle provozovatelů vleků stále dobré. „V příštím týdnu bude Skiareál Razula od pondělí do čtvrtka uzavřen, lyžovat se bude znovu od 22. do 24. března, v letošní lyžařské sezoně zřejmě naposledy,“ uvedla za skiareál Martina Žáčková.

Výrazně lepší podmínky čekají na lyžaře v Jeseníkách. Po nedávné oblevě se ochladilo, připadl i nový sníh. Všechna střediska jsou v provozu, strojově se upravují i běžecké trasy. „Sněhová pokrývka dosahuje čtyřicet až 170 centimetrů,“

řekl Právu ve čtvrtek dispečer Horské služby Jeseníky Ondřej Škovránek.

Výběr článků

Načítám