Hlavní obsah

Chceme odpovědi, ne pohádky ovčí babičky, vmetl Stanjura Faltýnkovi

Novinky, Renáta Bohuslavová
Aktualizováno

Poslanci ve čtvrtek očekávali, že jim druhý muž hnutí ANO Jaroslav Faltýnek vysvětlí, jaká byla jeho role v zakázce na výběr mýtného systému. Během dvouhodinové debaty se však nic nového nedozvěděli. Opozici tak po jednání, které jsme sledovali on-line, zůstala řada nezodpovězených otázek, na které by mohla dostat odpověď už příští týden, kdy má jednání pokračovat.

Záznam: Faltýnek ve Sněmovně vysvětluje svou roli v zakázce na mýtný systémVideo: Novinky.cz/psp.cz

 
Článek

13:00 - Jednání skončilo. Pokračovat se zřejmě bude příští týden.

12:48 - Faltýnka se zastal i poslanec za ANO Milan Feranec. „Nevidím nic nelegitimního na tom, že poslanec někoho přijme,“ řekl na plénu.

12:45 - Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš na projednávání kauzy kolem Jaroslava Faltýnka nedorazil.

12:40 - Otázky opozice:

V čem spočívala vaše role prostředníka?

Kdo prosadil obviněného radního Jiřího Švachulu do dozorčí rady ČD Cargo?

Opravdu jste řekl, že „je třeba udělat to, co chce společnost Kapsch,“ jak se píše v příkazu k domovní prohlídce, který zveřejnilo Právo? Můžete potvrdit, nebo vyvrátit tento výrok?

12:36 - „Je to jen mlha,” reagoval předseda poslanců Pirátů Michálek na dosavadní Faltýnkovy neúplné odpovědi.

Foto: Petr Horník, Právo

Jakub Michálek (Piráti)

12:33 - Podle Stanjury schůzkou se zástupcem firmy Kapsch Faltýnek ohrozil regulérnost tendru na mýto. Šéf ÚOHS Rafaj měl podle Stanjury schůzku s Faltýnkem odmítnout.

12:30 - Slovo si vzal předseda poslanců ODS. „Chceme slyšet odpovědi, a ne pohádky ovčí babičky,” řekl Zbyněk Stanjura. Faltýnek jim podle něj totiž zatím na jejich dotazy neodpověděl.

12:11 - „Pokud bych měla takový úspěch, tak se tím ráda pochlubím. Proč jste o tom neinformoval média?“ ptala se Adamová Faltýnka. Ten odvětil, že žádná média, která by chtěla zveřejňovat pozitivní informace, nezná.

12:10 - Na slova o tom, že místopředseda hnutí ANO ušetřil občanům země 1,5 miliardy korun, reagovala místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová.

12:05 - „Kauza Faltýnek je politický boj. Já to respektuji za sebe. Jen vás prosím o jednu věc. V politickém boji používejme věcné argumenty, a ne spekulace a předsudky,” ukončil svůj projev.

12:00 - Závěrem své řeči Faltýnek uvedl, že celá kauza je politický boj. To už jeho kolegové glosují na sociálních sítích.

11:58 -  Velmi krátce se vyjádřil ke schůzkám s šéfem antimonopolního úřadu. „Jsem poslanec a podle zákona o jednacím řádu je poslanec oprávněn požadovat od členů vlády vysvětlení potřebná pro výkon jeho funkce. Pokud se týká mé komunikace se zástupci ÚHOS, ta byla dle mého názoru v souladu s tímto ustanovením v zákonu,” prohlásil Faltýnek.

11:56 - Druhý muž ANO v projevu také už po několikáté pochválil ministra Ťoka. „Pan ministr ušetřil našim občanům 15 miliard korun. To je jeho zásluha. Víte, jaký je rozdíl mezi Faltýnkem a Ťokem?” ptal se Faltýnek. Odpověděl si, že je obrovský.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jaroslav Faltýnek (ANO)

11:55 - Faltýnek už mluví skoro 20 minut. Stále dokola opakuje argumenty, které uvedl na úterní tiskové konferenci a připomíná části procesu vypsání tendru na nového dodavatele mýta.

11:48 - Faltýnek zopakoval slova z úterní tiskové konference o tom, že se do problematiky kolem mýta zapojil v červnu 2015 po schůzce s tehdejším premiérem Bohuslavem Sobotkou.

11:44 - „Novináři ze mě od minulého čtvrtka chtějí udělat zloděje a zločince,” pokračuje Faltýnek.

11:43 - „Kauza mýto je o penězích, o velkých penězích. O ničem jiném to není. Je to o penězích našich občanů,” byla jedna z prvních vět, kterou Faltýnek pronesl a znovu zopakoval, že podle svých slov svým zásahem ušetřil státní kose 1,5 miliardy korun.

11:40 - Ke slovu se dostal Faltýnek.

11:32 - Spory mezi státem a firmou Kapsch kvůli podmínkám tendru se táhnou už od roku 2015.

11:30 - „Kapsch realizoval úplně jinou zakázku, než v roce 2006 vysoutěžil,“ vysvětloval dále Ťok a připomněl, že Kapsch podle něj dodal zařízení na jinou infrastrukturu.

11:23 - „Sobotka vyhrožoval, že mě odvolá, pokud soutěž na mýto nepřipravím. Já mu říkal, že to není reálné,“ pokračuje na plénu Ťok. O tom již dříve hovořil i Faltýnek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO)

11:22 - „V roce 2015 jsem chtěl vypsat soutěž na technologicky neutrální mýto po roce 2016. Rychle se ukázalo, že to není technicky proveditelné,“ pokračuje Ťok.

11:15 - Ťok připomíná, jak šel čas s tendrem na mýto s firmou Kapsch, která zvítězila v soutěži na mýto již  roce 2006.

11:12 - „Musím odmítnout jakékoliv spojování zásahů policie z minulého týdne s činností ministerstva dopravy. Nic nenasvědčuje, že by předmětem vyšetřování mělo být prodloužení smlouvy se stávajícím provozovatelem či úspěšně ukončení tendru na budoucího provozovatele,“ řekl ministr na plénu.

11:10 - Jako první se slova ujal ministr dopravy Dan Ťok.

11:00 - Poslanci zahájili projednávání mimořádného bodu v souvislosti s kauzou mýtného systému. Na projednávání budou mít dvě hodiny.

Opoziční poslanci hodlají v rámci projednávání kauzy na plénu předstoupit s konkrétními otázkami. Chtějí například vědět, jaký názor na věc má premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Zajímá je také, jakou přesně roli hrál Faltýnek v tendru na výběr dodavatele na mýtný systém a zda se s Feixem a s Rafajem scházel z pověření premiéra či ministra dopravy.

„Jak na celou situaci premiér hodlá reagovat? Považuje předseda za normální, že se jeho místopředseda setkává s ředitelem ÚOHS tajně?“ ptal se v úterý na tiskové konferenci předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Premiér Babiš v několika prohlášeních z úterý a středy uvedl, že podle něj Faltýnek podezřelý není a není tak ani žádná kauza Faltýnek.

Nepotřeboval jsem pověření, tvrdí Faltýnek

„Hnutí ANO má pět let zodpovědnost za resort dopravy a v momentě, kdy premiér Bohuslav Sobotka říká našemu ministrovi, vyřeš ten problém do konce července, nebo tě odvolám, tak já nepotřebuji žádné pověření, abych ten problém začal řešit,“ tvrdil v úterý na tiskové konferenci Faltýnek.

Řadu otázek do celé věci ale vnáší informace, že podle příkazu k domovní prohlídce, který má Právo k dispozici, policii zajímají schůzky Faltýnka z podzimu 2017, což je dva roky poté, co Sobotka tento problém s Ťokem řešil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám