Hlavní obsah

ČEZ a České dráhy budou muset zveřejňovat smlouvy, schválili poslanci

Novinky, ČTK, Renáta Bohuslavová
Praha

Společnosti, v nichž má stát většinový podíl, jako jsou ČEZ nebo České dráhy, budou muset zveřejňovat část smluv v internetovém registru. Poslanci o tom rozhodli v pátek v rámci schválení pirátské novely o registru smluv. Pro hlasovalo 113 poslanců, proti 47. Povinné zveřejňování bude v mírnějším režimu, který už dnes platí například pro Budějovický Budvar.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek

Článek

Společnosti s majetkovou účastí státu budou nově muset zveřejňovat jen ty smlouvy, které se netýkají běžného obchodního styku. Výjimku, kterou podle předsedy pirátských poslanců Jakuba Michálka ČEZ nebo České dráhy během přijetí původní verze dostaly, je třeba zrušit.

„Tato země patří nám všem, občanům. A občané mají právo kontrolovat, jak stát hospodaří ve státem ovládaných firmách. Základním důvodem, proč se zveřejňování zavádí, je transparence. Závazek ke zveřejňování smluv je obsažen i v programovém prohlášení vlády,” uvedl na plénu Sněmovny Michálek.

Připomněl i to, že zákon minulý týden podpořil Ústavní soud, když zamítl žalobu skupiny senátorů na jeho úplné zrušení.

„Není pochyb o tom, že registr smluv se osvědčil. Nenastal žádný krach, jak někteří prorokovali,” dodal Michálek.

Původní pirátskou předlohu dolní komora celkově upravila podle pozměňovacího návrhu Adama Kalouse z hnutí ANO. Návrh ruší výjimku ze zveřejňování smluv například pro státní nebo polostátní firmy, jejichž cenné papíry se obchodují na burze. Tyto společnosti by ale nemusely zveřejňovat smlouvy uzavřené v běžném obchodním styku. Kalous uvedl, že půjde také o České dráhy, Čepro, ČD Cargo nebo Pražskou plynárenskou.

Už zavedený mírnější režim míří obecně na firmy, které nejsou veřejnými zadavateli a mají průmyslovou nebo obchodní povahu. Piráti naopak chtěli svou novelou tento změkčený režim zcela zrušit.

Zákon o registru smluv se vztahuje například na stát, kraje a větší obce, jejich podniky a další organizace. Zveřejňují se smlouvy s plněním nad 50 000 korun. Od předloňského července platí, že nezveřejněná smlouva není platná. Návrh ještě musí projednat Senát a podepsat prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám