Hlavní obsah

O Hitlerových projevech bude muset znovu rozhodovat Nejvyšší soud

Právo, Petr Kozelka

Případ knižního vydání projevů nacistického diktátora Adolfa Hitlera se nemusí vrátit na úplný začátek. Ústavní soud (ÚS) totiž ve středu zrušil rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS) předávající vleklou kauzu k došetření státnímu zastupitelství. Podle ÚS svým rozhodnutím NS vykročil ze svých pravomocí.

Foto: Petr Kozelka , Právo

Pavel Kamas (vpravo) se spoluobviněným Lukášem Novákem u předchozího soudu.

Článek

Kniha Hitlerových projevů vyšla už v roce 2012. Státní zastupitelství pak zažalovalo trojici Pavel Kamas, Lukáš Novák a Stanislav Beer za schvalování genocidy. Obžaloba směřovala i proti nakladatelství Guidemedia. Městský i Krajský soud v Brně ale všechny aktéry osvobodily. Obžalovaní celou dobu tvrdili, že genocidu neschvalují a pouze předložili historické dokumenty. NS pak rozhodl o dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana tak, že případ vrátil na úplný začátek k došetření.

Proti tomu podali všichni obžalovaní ústavní stížnost. „Napadeným usnesením bylo zasaženo do základních zásad trestního procesu. NS zcela v rozporu s procesní situací vrátil věc nikoli nalézacímu nebo odvolacímu soudu, nýbrž bez přiměřeného důvodu k došetření státnímu zástupci. Dovolání však není a nesmí být prostředkem, jak dát státnímu zástupci příležitost zpracovat obžalobu znovu a lépe,“ napsali do ústavní stížnosti.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaní rozdávali před soudem Hitlerovy projevyVideo: Petr Kozelka, Právo

ÚS potvrdil, že NS chyboval, neboť s některými argumenty v Zemanově dovolání se nevypořádal, v klíčových pasážích svého rozhodnutí se překvapivě zaměřil na posouzení procesních vad a rozhodl nad rámec argumentů obsažených v dovolání. „V novém rozhodnutí by měl NS jasně vymezit, jaké námitky a kterých účastníků řízení považoval za relevantní a kterými se naopak nemohl zabývat,“ řekl soudce zpravodaj David Uhlíř.

Lidem, kteří se na vydání projevů podíleli, hrozilo až deset let vězení. Obžaloba knize vytýkala, že kromě autentických projevů obsahuje průvodní texty, které se dostatečně nedistancují od idejí nacionálního socialismu a Hitlerových slov a činů.

Reklama

Výběr článků

Načítám