Hlavní obsah

GIBS dostala přes prsty za nátlak na tým Tempus

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva roky staré zadržení trojice detektivů ze speciálního policejního týmu Tempus a jejich následné umístění na noc do cely bylo v rozporu se zákonem. Policisté z týmu, který vyšetřuje nejzávažnější nevyřešené případy, tzv. pomníčky, tehdy strávili nedobrovolně na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) a v celách pražského krajského policejního ředitelství třicet hodin.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Zatčené převezli k výslechům do Ostravy-Svinova na pobočku Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Článek

Brali to jako pokus o zastrašení. Pořádně nevěděli, proč si pro ně inspekce přišla a proč její příslušníci poté řadu hodin otáleli s jejich výslechem. Nakonec byli bez obvinění propuštěni.

Podle závěrů prověrky Vrchního státního zastupitelství v Praze, ke kterému si policisté stěžovali, chybovali jak příslušníci GIBS, tak dozorová žalobkyně z Městského státního zastupitelství v Praze Martina Adámková. Ta k zadržení policistů dala souhlas. Podle vrchních žalobců byl takový postup příliš tvrdý, jak vyplývá z jejich aktuálního vyjádření pro Právo.

Dohru však mělo toto pro mnohé skandální zatčení detektivů jen v případě hlavního zpracovatele případu z pražské pobočky GIBS Martina Beneše, který měl zásah proti speciálnímu týmu Tempus pod palcem.

Na konci loňského roku odešel „dobrovolně“ z GIBS, když si oficiálně podal žádost do civilu. Nicméně podle dvou na sobě nezávislých zdrojů Práva skončil Beneš právě proto, že mu vedení inspekce ostře vyčetlo zmíněný zásah vůči policistům z týmu Tempus. Ale nejen ten.

Drsné metody výslechu

„Obecně zněla kritika vůči řadě jeho postupů. Ale nejmarkantnější byl právě ten Tempus,“ řekl k tomu Právu důvěryhodný zdroj.

Už podle dřívějších informací redakce se tento inspektor, který vedl výslechy zadržených policistů z Tempusu, údajně choval „velmi nevhodně a nekorektně s prvky ponižování a dehonestace zadržených i jejich práce, a to v době, kdy u výslechu nebyla přítomna státní zástupkyně“.

Beneš však nebyl sám, kdo musel u GIBS skončit. Společně s ním odešla i vedoucí z jeho pražského oddělení, víceméně prý ze stejných důvodů.

„Ta ho kryla a držela nad ním ochrannou ruku,“ doplnil zdroj redakce.

Dragoun: Bylo to nepřiměřené

Za „nepřiměřený“ označil tehdejší zákrok inspekce i její současný ředitel Radim Dragoun. „Zejména pokud jde o zadržení těch příslušníků policie,“ řekl k tomu Právu.

Naopak státní zástupkyni Adámkové se postih vyhnul, přestože i ona podle pražských vrchních žalobců chybovala.

„Ve vztahu k dozorové státní zástupkyni nebylo zahájeno kárné řízení nebo uložena výtka,“ sdělil v pondělí Právu mluvčí zastupitelství Aleš Cimbala.

Nadřízený Adámkové prý pouze přijal nespecifikované opatření k tomu, aby se podobná situace neopakovala. Cimbala však odmítl být konkrétnější.

Inspektoři zatkli detektivy v jejich kancelářích

Samotné zadržení detektivů se odehrálo 5. dubna 2017 v osm hodin ráno přímo v jejich kancelářích na policejním prezidiu. Inspektoři tehdy zamířili hned za pěti policisty z týmu Tempus. Tři z nich údajně bez vysvětlení zatkli jako podezřelé ze zneužití pravomoci úřední osoby, další dva vyzvali k výslechu v pozici svědků.

Oficiálním důvodem mělo být prověřování jejich možného nezákonného postupu při vyšetřování kauzy vraždy romského šéfa podsvětí Antonína Běly z roku 1996, v níž členové týmu Tempus na jaře roku 2016 krátce před promlčením případu obvinili dva podezřelé. Těmi tehdy byli bývalí členové policejního Útvaru rychlého nasazení (URNA) Pavel Šrytr a Ján Kaco.

V době, kdy inspekce členy týmu Tempus zatýkala, byla kauza vraždy Běly už u středočeského krajského soudu, který ale později oba muže pravomocně zprostil obžaloby.

Šrytr v březnu 2017 podal na policisty trestní oznámení s tím, že nabádali ke křivé výpovědi některé svědky či mu vyhrožovali. A inspekce se pod dozorem Adámkové věci chopila.

Jenže pokud chtěla prověřit domnělé nátlakové jednání detektivů, je překvapivé, že mezi zadrženými policisty nebyl ani jeden z hlavních vyšetřovatelů vraždy Běly, tedy ani šéf týmu Tempus Martin Baláž, ani policista Tomáš Gregor, který v minulosti vedle dalších kolegů odhalil tzv. Berdychův gang.

Válková: Skandál

Zadržení na více než třicet hodin ale skončili tři jejich kolegové, dva muži a žena. Baláže s Gregorem přitom inspekce podle informací Práva pár týdnů před zatčením jejich spolupracovníků opakovaně vyslechla, aniž je zadržela.

Zadržení policisté nakonec byli bez obvinění propuštěni až druhý den odpoledne a případ skončil před několika měsíci definitivním odložením věci.

O věc se od počátku zajímala bývalá ministryně spravedlnosti a nyní poslankyně za hnutí ANO Helena Válková, na kterou se v minulosti sami policisté obrátili.

„Připadalo mi to skandální. Jednak tím, jakým způsobem a nepřípustně byl na ně vyvinut nátlak, když inspekce překročila hranice vyšetřování upravené v trestním řádu. A také mě šokovala obava policistů o jejich bezpečí, protože orgán, který ji vyšetřuje, použije metod ohrožujících jejich zdraví a životy. To je pro mě absolutně nepřípustné,“ řekla v pondělí Právu Válková.

Dodnes ji prý mrzí, že se postup inspekce dále víc neprověřil a nevyvodily se z toho kromě odchodu vyšetřovatele i nějaké další důsledky.

Reklama

Výběr článků

Načítám