Hlavní obsah

Stamiliony na regionální zdravotnictví odtekly zcela bez kontroly

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Částka 833 milionů korun, kterou ministerstvo zdravotnictví v letech 2014 až 2017 vydalo v rámci dotací na regionální zdravotnictví, byla rozdělena bez koncepce. Peníze byly rozdělovány zájemcům z řad zřizovatelů a provozovatelů zdravotnických zařízení na základě žádostí, které se dočkaly pouze formálního posouzení. Konstatoval to v pondělí Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Resort pochybení uznal.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nejvyšší kontrolní úřad

Článek

„Na řízení tohoto dotačního programu ministerstvo zdravotnictví v zásadě rezignovalo – 833 milionů jen přerozdělilo bez strategie nebo koncepce příjemcům, jejichž žádosti posuzovalo v drtivé většině případů jen formálně. Podobně formálně pak i kontrolovalo, jestli příjemci peníze skutečně použili na účel, pro který je získali,” popsal NKÚ, jaká byla kontrola rozdělování peněz.

Žádosti o dotace tak byly v 80 procentech případů nekompletní, byly přijímány i po termínu a resort se příliš nestaral ani dodržování dalších podmínek. V konečném výsledku tak dotace vybíraly kraje.

Peníze byly určeny primárně na pořízení zdravotnických přístrojů, rozvoj nemovitostí, informační technologie či na vybavení záchranných služeb.

Třebaže bylo ministerstvo již na základě předchozí kontroly vyzváno, aby přistoupilo k nápravě, nedošlo v letech 2014 až 2017 k jediné kontrole příjemců dotací. Žádná nebyla naplánována ani na loňský rok, připomněl NKÚ.

Ministerstvo chyby uznalo

Ministerstvo zdravotnictví uznalo, že dotace byly v minulosti za předchozího vedení resortu rozdělovány bez strategie.

„Proto ihned s nástupem ministra Adama Vojtěcha byla tato praxe ukončena a byla přijata náležitá opatření,” citovala ČTK mluvčí ministerstva Gabrielu Štěpanyovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám