Hlavní obsah

Počty nakažených spalničkami v Praze strmě rostou

– Praha
Novinky, jas

Počty nákazy spalničkami v Praze od počátku roku výrazně rostou. Prozatím hygienici letos potvrdili 65 případů, z toho 14 za minulý týden. Očkování nemusí být ve všech věkových skupinách stoprocentní.

Foto: Profimedia.cz

Spalničky

Článek

„Hygienická stanice hlavního města Prahy (HSHMP) zaznamenává v 7. kalendářním týdnu roku 2019 další nárůst počtu nemocných spalničkami v metropoli. Jen v letošním roce 2019 tak již HSHMP v Praze registruje 65 nemocných,” uvedli hygienici.

Spalničky jsou šestkrát nakažlivější než chřipka. K přenosu dochází kapénkami od nemocných osob, vzácně i vzduchem nebo bezprostředně kontaminovanými předměty.

Nemoc se projevuje vyrážkou, horečkami, zánětem spojivek, rýmou a kašlem. Vyrážka se nejprve objeví v záhlaví a za ušima a následně přechází na obličej, krk, břicho a končetiny.

Komplikace se objevují u jednoho z pěti případů a patří mezi ně zápal plic, zánět středního ucha nebo encefalitida vedoucí k postižení centrálního nervového systému.

Očkování spolehlivě funguje v případě aplikace dvou dávek vakcíny. Pokud je proočkovanost populace alespoň 95 procent, funguje podle lékařů tzv. kolektivní imunita. Tu zejména v posledních letech narušují rodiče, kteří nenechávají své potomky očkovat, případně očkování odsouvají. Pokud nefunguje kolektivní imunita, může se nemoc velmi rychle šířit.

V bývalém Československu se proti spalničkám očkovalo od roku 1969, ale lidé, kterým je dnes mezi 30 a 50 lety dostávali pouze jednu dávku vakcíny. Pokud někdo prodělal spalničky v dětském věku, má u něj nemoc nyní mírnější průběh.

Kvůli výskytu spalniček museli být před časem mimořádně očkováni zdravotníci v motolské nemocnici a ve Sněmovně byla kvůli výskytu nemoci uzavřena jedna z restaurací.

Počty případů spalniček v Praze
Rok2016201720182019
Počet3310365*
* k 15. únoru
zdroj: Hygienická stanice Hlavního města Prahy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám