Hlavní obsah

Chci naši zemi znovu spojit, prohlásil Babiš na sněmu ANO

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Hnutí ANO si v neděli 17. února volí vedení na celostátním sněmu. Jediným kandidátem na předsedu je premiér a zakladatel hnutí Andrej Babiš, který o půl desáté vystoupil s projevem.

Záznam: Projev předsedy Andreje Babiše na sněmu ANOVideo: ČTK

 
Článek

Sněm se tradičně koná na pražském Chodově v Centru pohybové medicíny. Delegáti se sešli v devět hodin. Po schválení programu sněmu vystoupil Babiš.

„Naše hnutí zásadně změnilo politickou scénu, měníme Česko, vnímáme, co říkáte,” prohlásil v úvodu. Ve svém projevu také řekl, že vnímá, že Česká republika je rozdělená. „Chci naši zemi znovu spojit,” hřímal.

V projevu, který trval asi 45 minut, se obul jak do některých europoslanců, tak do opozičních demoratických stran. Zmínil TOP 09 i ODS.

Babiš: Nejsme divný

Zdůraznil, že kritici ANO říkají, že hnutí není ani nalevo, ani napravo a nemá ideologii. „Já bych rád už konečně k této polemice řekl něco zásadního. My jsme hnutí, které se orientuje na všechny občany České republiky. A proč? Protože máme program pro důchodce, živnotníky, podnikatele, vědce, studenty, sportovce, lidi z kultury,” pokračoval Babiš.

Dodal, že hnutí je takzvaná catch-all party, což je označení, se kterým přišel politolog Otto Kirchheimer. Taková strana se snaží dosáhnout na co největší spektrum voličů.

„Pokud někdo říká, že není možné, abychom byli pro všechny, tak jsme. Byl bych rád, aby naši kritici neříkali, že jsme divný, nejsme divný,” řekl.

Babiš odmítl, že by hnutí ANO bylo socialistické, jak někteří kritici tvrdí. Podle premiéra to je nesmysl.

„Musím se tomu vždycky smát. Jsme odpovědní. Já osobně mám šetření v genech, to si spousta z vás zažila,” prohlásil Babiš s tím, že by chtěl malý a levný stát.

Už delší doby se z hnutí ozývají hlasy, které by chtěly, aby se ANO orientovalo víc doprava. „Co se týče živnostníků, podnikatelů a voličů, tak bych rád upozornil, že vlády, které reprezentovalo naše hnutí, nikdy nezvýšilo daně, až na hazard,” připomněl premiér.

Slíbil, že jeho vláda zruší superhrubou mzdu a zreviduje sociálních dávek. Chce se soustředit na rodinnou politiku, mladí lidé podle premiéra musejí mít dobré podmínky pro založení rodiny.

Faltýnek zřejmě obhájí 

Odpoledne vystoupí s projevem ministři za ANO i europoslanci. Vedení si hnutí zvolí v elektronické volbě kolem patnácté hodiny. Jediným adeptem na předsedu je Babiš. Prvním místopředsedou zřejmě zůstane dosavadní druhý muž ANO Jaroslav Faltýnek.

Hnutí si bude volit také čtyři místopředsedy. Nominace má zatím šest lidí. Nejvíc jich má Petr Vokřál, a to 13. Jedenáct nominací dostal ministr životního prostředí Richard Brabec.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Sněm ANO

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Sněm ANO na pražském Chodově

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Faltýnek na 5. volebním sněmu hnutí ANO.

Devět nominací získala Pokorná Jermanová, osm předseda Sněmovny Radek Vondráček. Po jedné nominaci mají ostravský primátor Tomáš Macura a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

O pozici místopředsedy projevil zájem i neúspěšný kandidát na pražského primátora Petr Stuchlík. Pražský krajský sněm ho ale v polovině ledna nemohl nominovat, protože v té době neměl potvrzené členství v hnutí. Předsednictvo členství potvrdilo 22. ledna, Stuchlík tak může být nominován přímo na celostátním sněmu.

Část sněmu má být věnována diskuzi o dalším směřování hnutí a volbám do evropského parlamentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám