Hlavní obsah

Babiš se má v Bílém domě setkat s Trumpem

To, o co marně usiloval prezident Miloš Zeman, se podle informací Práva podaří v nejbližších týdnech premiéru Andreji Babišovi (ANO). Ten v tichosti připravuje státní návštěvu Spojených států, při níž by se měl setkat v Bílém domě s prezidentem Donaldem Trumpem.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

Diplomatická jednání už jsou velmi pokročilá a příští týden by měl detaily Babišovy návštěvy v Bílém domě ladit ve Washingtonu ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Jak Babiš, tak Petříček se však k tomu odmítají vyjádřit.

Babiš v pátek na dotaz Práva, zda se chystá za Donaldem Trumpem do Bílého domu, odpověděl: „O pozvání se mluví už dlouho. Zatím nic oficiálního není a v této chvíli není ani žádné oficiální pozvání.“

Na otázku, zda by v rámci takové návštěvy mohla být řeč i o nákupu amerických

vrtulníků pro českou armádu, odvětil: „Nákup vrtulníků se připravuje bez ohledu na návštěvy a předpokládám, že bude brzy zrealizován.“

Ministerstvo zahraničí nechtělo informace Práva potvrzovat. „Musím vám to potvrdit Úřad vlády,“ řekl Právu mluvčí ministerstva zahraničí Robert Řehák.

Petříček bude jednat s Pompeem

Ministr Petříček, který bude na návštěvě v USA mezi 20. a 23. únorem, už dříve řekl, že pootevřenější dveře má Bílý dům pro Babiše než pro Zemana, který přitom o návštěvu v minulosti usiloval.

Petříček se setká se svým americkým protějškem Mikem Pompeem. Přiznal, že jedním z témat bude právě dojednání schůzky na nejvyšší úrovni. „Důležité je říct, že už řadu let neproběhla schůzka na nejvyšší úrovni obou zemí, což by mohlo přispět k prohlubování vztahů,“ uvedl Českému rozhlasu.

Trump prý Zemana pozval, ale nějak z toho sešlo

Na konci roku 2016 přitom podle Hradu pozval Trump do Bílého domu Zemana. Údajně spolu na toto téma telefonicky hovořili.

„Donald Trump v rozhovoru ocenil skutečnost, že prezident republiky byl jediným evropským prezidentem, který ho veřejně podpořil ještě před listopadovými volbami v USA,“ uvedl tehdy Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Schůzka se měla uskutečnit na konci dubna 2017, kdy měl prezident obdržet ocenění významných židovských organizací, které v předchozím roce ocenily i Trumpa. Americký prezident měl na oplátku přijmout pozvání do České republiky. K návštěvě ani jednoho státníka však nedošlo.

Foto: Twitter Jiřího Ovčáčka

Prezident Miloš Zeman se v New Yorku vyfotil se svým americkým protějškem.

Potkali se až na večerní recepci po jednání Valného shromáždění OSN v New Yorku v září 2017. Při té příležitosti vznikla fotografie, na níž Zeman pózuje vedle šéfa Bílého domu a jeho manželky Melanie.

Reklama

Výběr článků

Načítám