Hlavní obsah

Praha plánuje investovat rekordních 19 miliard. Peníze sebrala dopravnímu podniku

Novinky, Renáta Bohuslavová

Praha plánuje pro rok 2019 proinvestovat 19,4 miliardy korun. Jde tak skoro o třetinu rozpočtu města, které má pro tento rok naplánované příjmy ve výši 60 miliard korun. Praha podle náměstka pro finance Pavla Vyhnánka (Praha sobě) navíc na běžných výdajích ušetřila 1,2 miliardy korun, z toho 200 milionů v dopravním podniku. O investičních záměrech informovalo vedení města v pondělí na tiskové konferenci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Náměstek primátora pro finance Pavel Vyhnánek (Praha sobě)

Článek

„Částka přes 19 miliard korun znamená nejvyšší investiční rozpočet v novodobé historii Prahy. V dalších letech nás čekají investice v desítkách miliard, které plánujeme financovat jak z běžných příjmů města, tak i zodpovědným zadlužením a počítáme i s příspěvkem státu,” pochvaloval si rozpočet náměstek pro finance Pavel Vyhnánek a dodal, že město bude hledat i nové zdroje příjmů.

Největší částka, 5,7 miliardy korun, půjde v roce 2019 do dopravy. Čtyři stovky milionů padnou na projektovou dokumentaci na metro D, přes 190 milionů na opravu Štěrboholské spojky, která začne v březnu a bude trvat až do října, a stejnou částku plánuje Praha i na parkoviště P plus R. Příprava až 1200 parkovacích míst by měla letos začít na Zličíně.

Foto: HZS Praha

Zásah u zřícené lávky objektivem hasičů.

Zahájena bude i příprava nové Trojské lávky, na kterou letos padne 64 milionů korun, a 160 milionů by mělo jít i na dokumentace kolem severovýchodní části Pražského okruhu. Milionové částky jsou plánované i na opravy tramvajových tratí. První výrazná začne v březnu na Vinohradské třídě.

Až 720 milionů vyšetřila Praha na opravy ve městě. Tam počítá například s opravami náplavek za 200 milionů nebo za 150 milionů s revitalizací spodní části Václavského náměstí. Až 100 milionů je připraveno na investiční plány v Holešovické tržnici a až půl miliardy na IT projekty. Praha by letos mohla představit například vylepšené aplikace na parkování nebo pro nákup MHD kupónů a připravuje i on-line rozklikávací rozpočet města.

Plánovaných 19,4 miliardy na investice je skoro třetina ročního rozpočtu. Ten zastupitelstvo schválilo už koncem loňského roku. V tom vyčlenilo například zhruba 965 milionů korun na dopravu, na školství 417,5 milionu a tři miliardy na financování evropských projektů.

Náměstek Vyhnánek také uvedl, že Praha do investic přebrala rezervu 2,3 miliardy z roku 2018 a přidala i 1,2 miliardy, které se uspořily na běžných výdajích.

Úspory v dopravním podniku

Úspory v řádech stovek milionů vedení hledalo například v provozních výdajích magistrátu, ale i v dopravním podniku, který za nového vedení prochází výraznými změnami.

„Jde o úpravu přiměřeného zisku DP. Vracíme to na výši před rokem 2017, tedy na 1,2 mld. korun. Jsme přesvědčeni, že jde o dostatečné prostředky. DP má značné prostředky na svých účtech a v minulých letech tam docházelo k výrazným neefektivitám. Úprava nebude mít žádný vliv na kvalitu MHD,” uvedl v pondělí na tiskové konferenci Vyhnánek. Už koncem minulého roku nová rada vyměnila vedení podniku. [celá zpráva]

Seznam navržených investice za miliardy korun bude 28. února schvalovat i zastupitelstvo. Opozice již dříve převedení do rezervy kritizovala, nyní bude mít prostor se k němu vyjádřit.

Praha bude pro rok 2019 hospodařit s příjmy 59,175 miliardy a výdaji 77,569 miliardy Kč. Rozdíl pokryje ze svých zdrojů a příspěvků státu. V loňském roce skončilo hospodaření Prahy přebytkem 7,45 miliardy Kč. Příjmy dosáhly 77,76 miliardy a výdaje 70,31 miliardy Kč. Investice činily 12,4 miliardy korun. Hospodaření ovlivnily vyšší daňové příjmy.

Reklama

Výběr článků

Načítám